Σε πραγματική μάχη στήθος με στήθος εξελίχθηκε ο χθεσινός πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσπά πραγματικά στην τελική ευθεία και για “μια χούφτα ψήφους” την πρώτη θέση από τον επικεφαλής της γαλλικής αριστεράς Ζαν -Λυκ Μελανσόν, ανατρέποντας τις αρχικές εκτιμήσεις των exit polls.
Συγκεκριμένα, η παράταξη “Μαζί” του Γάλλου προέδρου κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά το 25,75% των ψήφων, εξασφαλίζοντας οριακή νίκη έναντι της “Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης” του Μελανσόν που έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,66%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,68%, ενώ ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικανοί που έλαβαν το 11,29% των ψήφων.
Παρότι ο πρόεδρος Μακρόν κατάφερε να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη Γαλλία, η ισχυρή άνοδος της αριστερής συμμαχίας, αλλά και της ακροδεξιάς, καταδεικνύει ότι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής η μάχη θα είναι εξίσου σκληρή και δύσκολη για τον Γάλλο πρόεδρο.
Σε κίνδυνο η ατζέντα του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μόλις μια εβδομάδα στη διάθεσή του προκειμένου για να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Έργο δύσκολο καθώς εχθές λιγότεροι από 1 στους δύο Γάλλους προσήλθε στις κάλπες, με την αποχή να διαμορφώνεται στο 52,8%, ποσοστό ρεκόρ στη μεταπολεμική Γαλλία.
Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του πιθανότατα θα παραμείνουν το μεγαλύτερο μπλοκ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, σύμφωνα με τον μέσο όρο πέντε δημοσκόπων μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, η πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση πιθανότατα θα συρρικνωθεί δραματικά, όπως ακριβώς μειώθηκε απότομα το περιθώριο νίκης του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται και να την χάσει.
Η παράταξη του 44χρονου κεντρώου αναμένεται να εξασφαλίσει από 262 έως 301 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, την ώρα που απαιτούνται τουλάχιστον 289 έδρες προκειμένου να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Τη σημασία του εγχειρήματος επεσήμανε εμφατικά, εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν, η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν σε δηλώσεις της αφότου έκλεισαν οι κάλπες: “Μόνο μια σαφής και ισχυρή πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή του Γάλλου λαού και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος”.
Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν αναδεικνύεται στο δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ, καθώς φαίνεται να εξασφαλίσει από 164 έως 208 έδρες. Τέλος, ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” της Λε Πεν αναμένεται να λάβει 17-36 έδρες και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι τουλάχιστον 40 έδρες.
Εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορούσε να προωθήσει την ατζέντα του, η υλοποίηση της οποίας έχει καθυστερήσει, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και μείωση των φόρων.
Αντίθετα, η απώλεια της πλειοψηφίας θα ανάγκαζε την κυβέρνηση Μακρόν είτε να σχηματίσει κάποιον συνασπισμό, είτε να αντλεί ψήφους κατά περίπτωση, κάθε φορά που θα θέλει να προχωρήσει σε κάποια μεταρρύθμιση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα αναγκαζόταν, τουλάχιστον, να προβεί σε παραχωρήσεις, ενώ ο σχηματισμός συνασπισμού θα μπορούσε να σημαίνει την παροχή περισσότερων υπουργικών θέσεων σε αντίπαλα μέρη για να εδραιωθεί η συνεργασία.
Ο Μακρόν, όμως, αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους. Εάν η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν συγκεντρώσει 185 βουλευτές, θα μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα, καθώς και τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών ερευνών και θα μπορούσε να πλημμυρίσει συζητήσεις για νομοσχέδια με προτάσεις τροποποίησης.
Η παράταξη της Λε Πεν θα μπορούσε επίσης να εγείρει εμπόδια. Το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται έτοιμο να εξασφαλίσει ένα επίσημο καθεστώς που σημαίνει ότι θα μπορεί να επηρεάζει τις επιτροπές και να έχει καθορισμένο χρόνο για να εκφράσει τις απόψεις του, εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό βήμα στη δεκαετή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να φέρει το κόμμα στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
Οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δεν συνδέονται με το ποσοστό των εθνικών ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα. Αν και το κόμμα της έλαβε περίπου το 20% των συνολικών ψήφων, με βάση την καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 87% των ψηφοφόρων, ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να λάβει μόνο περίπου το 5% των εδρών στο κοινοβούλιο. Η παράταξη του Μακρόν έλαβε περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών ψήφων, ενώ τα κόμματα με επικεφαλής τον Μελανσόν συγκέντρωσαν περίπου το 24% του συνόλου.
Το ακριβές αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς δεν είναι πάντα σαφές ποιον θα στηρίξουν στις κάλπες οι υποστηρικτές των ηττημένων υποψηφίων.
Ο Μακρόν θα μπορούσε να καταλήξει επίσης, να αναγκαστεί να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, καθώς ορισμένοι υπουργοί του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, παλεύουν για να εκλεγούν και θα χάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εάν δεν εκλεγούν.