Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα έτος, εκτός εάν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις πως οι δύο χώρες θα απαντήσουν στις ανησυχίες της σχετικά με τα κουρδικά κόμματα, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας σημείωσε σήμερα πως τα αιτήματα μπορεί να «παγώσουν» εάν δεν επιλυθούν οι αντιρρήσεις πριν από τη σημαντική συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.
«Εάν δεν επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, υπάρχει κίνδυνος να παγώσει η κατάσταση» είπε η Σάνα Μαρίν.
Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι φιλοξενούν φερόμενα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και αντιτίθεται, επίσης, στις αποφάσεις τους το 2019 να απαγορεύσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Συρία.
«Πρόκειται για ζήτημα ζωτικού εθνικού συμφέροντος και είμαστε έτοιμοι να εμποδίσουμε την ένταξή τους για ένα χρόνο, αν χρειαστεί» δήλωσε ο Ακίφ Καγκατάι Κιλίτς, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόεδρος της Eπιτροπής Eξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου.
«Η Τουρκία κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και παρέχει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί. Αξίζουμε μεγαλύτερο σεβασμό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όπως επεσήμανε, η Άγκυρα σέβεται τις υποχρεώσεις της στη νατοϊκή Συμμαχία και διερωτήθηκε: «Τι θα κάνουν Σουηδία και Φινλανδία; Υποθάλπουν τρομοκρατικές οργανώσεις που σκοτώνουν τον λαό μου, δεν σέβονται τα σύνορά μου και αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μου. Το μόνο πράγμα που απαιτούμε είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Αρνήθηκε πως η άκαμπτη στάση της χώρας ήταν μία προσπάθεια προσέγγισης των εθνικιστών πριν από τις κρίσιμες επερχόμενες εκλογές και είπε πως τα μη κουρδικά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τη στάση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε, επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να γίνει παζάρι με τις ΗΠΑ σχετικά με τις συμφωνίες για τα όπλα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξήρε τις προσπάθειες της Σουηδίας να απαντήσει στους τουρκικές ανησυχίες, αλλά παραδέχθηκε πως το σχέδιο για διαδικασία ένταξης-εξπρές μάλλον δεν θα υλοποιηθεί.
Την Παρασκευή η Σουηδία επιχείρησε να κατευνάσει την Τουρκία δημοσιεύοντας ένα έγγραφο εξωτερικής πολιτικής που υπογράμμιζε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και άνοιγε το δρόμο για την επανάληψη των εξαγωγών όπλων προς την Άγκυρα. Στο σχετικό έγγραφο αναφερόταν πως η χώρα θα συμβάλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ «συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Παράλληλα, ένας νέο, πιο αυστηρός, αντιτρομοκρατικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης
Οι διάλογοι της …”Ελληνοτουρκικής μάχης” στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ