Εμπρηστικές αναρτήσεις στο Twitter, ένα απειλητικό τηλεφώνημα, εμπρηστικός λόγος: η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε χθες Πέμπτη τις πιέσεις που άσκησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς προκειμένου να προσπαθήσει να τον εμποδίσει να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.
“Ο πρόεδρος ενημερώθηκε επανειλημμένα ότι ο αντιπρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά άσκησε δημοσίως πίεση στον Μάικ Πενς για να κάνει ακριβώς αυτό”, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Πιτ Άγκιλαρ.
Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο έρευνας η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμεί να αποδείξει ότι η απόρριψη των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από τον Τραμπ δεν ήταν απλώς η αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να χάνει, αλλά μέρος της στρατηγικής του για να διατηρήσει την εξουσία.
Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στη συνταγματική διαδικασία μέσω της οποίας εκλέγονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ, την τελετή επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από τον Πενς ενώπιον του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Συνήθως η τελετή αυτή είναι απλώς τυπική.
“Επανάσταση”
Ο Τραμπ τότε είχε ισχυριστεί ότι οι αντιπρόεδροι έχουν την εξουσία να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που νομικοί αλλά και σύμβουλοι του Πενς έχουν διαψεύσει.
Ο Γκρεγκ Τζέικομπ, τότε σύμβουλος του Αμερικανού αντιπροέδρου, κατέθεσε στην επιτροπή ότι “η εξέταση του κειμένου, η ιστορία και ειλικρινά η κοινή λογική” επιβεβαίωσαν ότι ο Πενς δεν είχε την εξουσία να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.
“Πιστεύω ότι αν ο αντιπρόεδρος Πενς είχε υπακούσει στις εντολές του προέδρου του (…) αυτό θα είχε βυθίσει την Αμερική σε αυτό που πιστεύω ότι θα ισοδυναμούσε με επανάσταση εν μέσω συνταγματικής κρίσης”, τόνισε ο Μάικλ Λάτινγκ συντηρητικός πρώην δικαστής και ανεπίσημος σύμβουλος του Πενς.
Η επιτροπή αποκάλυψε επίσης μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Πενς το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021.
“Η συζήτηση ήταν τεταμένη”, δήλωσε η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του πρώην προέδρου, η οποία βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο την ώρα του τηλεφωνήματος. Άλλοι σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν ότι ο πρόεδρος έβρισε επανειλημμένα τον Πενς.
Μία ώρα αργότερα ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε για τελευταία φορά να αναγκάσει τον Πενς να υποκύψει στο αίτημά του δηλώνοντας σε ομάδα υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον: “Μάικ Πενς, ελπίζω ότι θα πολεμήσετε για το καλό της χώρας μας, του Συντάγματός μας. Διαφορετικά θα απογοητευθώ πολύ”.
“Κρεμάστε τον”
Λίγα λεπτά αργότερα ο Πενς δημοσίευσε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του προέδρου.
Την ίδια ώρα διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Κογκρέσο. Η διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων διακόπηκε βίαια.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του Κογκρέσου απομακρύνονται από το ημικύκλιο ο Τραμπ σχολιάζει ενοχλημένος στο Twitter ότι ο Πενς “δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει τη χώρα”.
Το πλήθος που έχει εισβάλει στο Καπιτώλιο φωνάζει “κρεμάστε τον Μάικ Πενς”. Σε προηγούμενες ακροάσεις σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο πρώην πρόεδρος σχολίασε στις προτροπές αυτές των υποστηρικτών του λέγοντας “του αξίζει”.
Αφού κατέφυγε σε ένα υπόγειο, ο Πενς παρέμεινε στο Καπιτώλιο στη διάρκεια της επίθεσης, με διαδηλωτές κάποιες φορές να βρίσκονται “μερικές δεκάδες μέτρα μακριά του”, αποκάλυψε χθες η επιτροπή.
Όταν έπειτα από μερικές ώρες αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην Ουάσινγκτον, ο Πενς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τόνισε ότι “όσοι έσπειραν ζιζάνια δεν κέρδισαν” και επικύρωσε την εκλογή Μπάιντεν.
Έπειτα από μήνες σιωπής ο πρώην αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα στα μέσα Φεβρουαρίου. “Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι είχα το δικαίωμα να ανατρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ είχε άδικο”, τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Επίθεση στο Καπιτώλιο: Για «παρωδία δικαιοσύνης» κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ: H εισβολή στο Καπιτώλιο υπήρξε το «σπουδαιότερο κίνημα στην ιστορία» των ΗΠΑ