Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να απομακρύνουν “επειγόντως” τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, τόνισαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα, στην οποία προτείνουν να ανοίξουν νέοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι”.
Οι λίγες νόμιμες οδοί εξόδου από τη Λιβύη, που έχουν δημιουργηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είναι “πολύ περιορισμένες και αργές”, εξήγησε ο Ζερόμ Τουμπιανά συντάκτης της έκθεσης.
“Στη Λιβύη η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών είναι θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανιστηρίων και βίας, περιλαμβανομένης σεξουαλικής. Οι δυνατότητες που έχουν για φυσική και νομική προστασία είναι εξαιρετικά περιορισμένες και εύθραυστες. Κατά συνέπεια η μεταναστευτική οδός μέσω της Μεσογείου, που πολύ συχνά είναι θανατηφόρα, αποτελεί κάποιες φορές τη μοναδική τους διέξοδο”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση, η δημοσίευση της έκθεσης της οποίας έγινε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Οι MSF ζητούν να επεκταθεί ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί με την Ιταλία, “προς την οποία έχει ήδη ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος που επιτρέπει την έξοδο ενός αριθμού ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι”.
Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και αλλού, εκτίμησε η ΜΚΟ, μία από τις λίγες που δραστηριοποιούνται με τους μετανάστες στη Λιβύη, ενώ κάλεσε “να επιταχυνθεί επειγόντως” η απομάκρυνσή τους από τη χώρα.
“Οι οργανώσεις δεν εξετάζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας των μεταναστών. Ο μηχανισμός τους δεν προσαρμόζεται” ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε μετανάστης, εκτίμησε ο Τουμπιανά, αναφερόμενος στο σύστημα καταγραφής μεταναστών, το οποίο κυρίως διαχειρίζεται η UNHCR.
Από τους 40.000 ανθρώπους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους της Ύπατης Αρμοστείας, μόνο 1.662 κατάφεραν να φύγουν από τη Λιβύη το 2021 χάρη σε προγράμματα μετεγκατάστασης. Και 3.000 ακόμη έκαναν χρήση του προγράμματος “εθελοντικής επιστροφής” του ΔΟΜ.
“Κάποιοι από τους μετανάστες που καταγράφηκαν πρώτοι το 2017 βρίσκονται ακόμη εκεί”, υπογράμμισε ο Τουμπιανά. Η έκθεση των MSF εκτιμά σε 600.000 τον αριθμό των μεταναστών στη Λιβύη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ΜΚΟ θεωρεί τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους “την πιο γρήγορη και πιο ανοικτή” λύση, σημείωσε ο ίδιος.
Οι MSF συνεργάζονται για την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου με την οργάνωση Sant’ Egidio, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει από το 2017 έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ του Λιβάνου και της Γαλλίας για τη μεταφορά προσφύγων από τη Συρία ή το Ιράκ.
Οι MSF και η Sant’ Egidio συζητούν για τη δημιουργία διαδρόμων με τη Λιβύη με καμιά δεκαριά χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη παραμένουν για άλλους 18 μήνες
Στην Τουρκία για να παρακολουθήσει την άσκηση Efes 2022 ο ένας εκ των πρωθυπουργών της Λιβύης