Καθημερινό πεντάλεπτο σε όλα τα δελτία ειδήσεων έχει ο μακαρίτης Γιώργος Τράγκας! Με τον Alpha να έχει πάρει πατριωτικά το θέμα και, μάλιστα, με αποστολές στη Γαλλία, στην Αράχωβα, στην Κέρκυρα!
Του EΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Η «μετωπική» Τράγκα – Κακαουνάκη που δρομολόγησε πιστώσεις δεδουλευμένων εκ μέρους του εκλιπόντος εκδότη σε απλήρωτους εργαζόμενους!
Η Ρένα Κουβελιώτη ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης για να καταγράψει τα σπίτια τού άλλοτε δημοσιογράφου και εκδότη. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει ταξιδέψει ακόμα, αν και ποτέ δεν είναι αργά.
Μέσα από τα καθημερινά ρεπορτάζ μαθαίνουμε πράγματα που όλη η πιάτσα γνώριζε, αλλά δεν τολμούσε να τα θίξει, όσο ζούσε ο «Θείος». Όπως, για παράδειγμα, ότι άφηνε κόσμο απλήρωτο. Όχι μόνο δημοσιογράφους, μα και εργολάβους, αλλά και εργάτες. Πάντα έτσι ήταν ο Τράγκας. Όταν έβρισκε λάσκα, αμέσως εκμεταλλευόταν την κατάσταση. Αλλά όσοι τον γνώριζαν καλά και λειτουργούσαν χωρίς ανασφάλειες, έβρισκαν λύσεις. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, την παραμονή Χριστουγέννων του 2000. Με το πρωτοσέλιδο στο καθημερινό «Καρφί». Εκείνα τα χρόνια είχαμε καθημερινές μετωπικές μεταξύ του «Θείου» και του Νίκου Κακαουνάκη. «Απίστευτο. Ο Τράγκας δεν πλήρωσε το δώρο στους εργαζόμενους στη “Χώρα”», έγραψε ο Κρητικός, και η Κυρίτση άρχισε να παίρνει τηλέφωνο όσους είχαν αρνηθεί να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων με την απαίτηση να πληρωθούν πρώτα τον μισθό Νοεμβρίου. Δεν είχε αρνηθεί ο Τράγκας να πληρώσει το δώρο. Κάποιοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν το πάρουν διότι τότε θα έβλεπαν τον μισθό του προηγούμενου μήνα έπειτα από ένα τρίμηνο. Έτσι, αύξησαν την πίεση. Η πρώτη αντίδραση του «θείου» ήταν να αποχωρήσει από τα γραφεία, μην τον έβρισκε κάποιο κακό με το ποινικό του θέματος. Με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, άλλωστε, βρισκόταν στα μαχαίρια και φοβήθηκε ενδεχόμενη δίωξη. Ήρθε την επομένη και το πρωτοσέλιδο του Κακαουνάκη και στις 24 του μήνα έτρεχαν όλοι στην Αχαρνών για να πάρουν το δώρο στο χέρι. Τότε, έτσι γίνονταν οι πληρωμές.
Έκρυβε κυκλοφορίες
Έπειτα γίνεται πολλή συζήτηση για τα έσοδα του Τράγκα από την κρατική διαφήμιση. Μέχρι το 2004 τα μόνα χορηγικά πακέτα που είχαν οι εφημερίδες του προέρχονταν από τον ΟΠΑΠ. Κι αυτά είχαν κλείσει όχι μέσω του «Θείου», αλλά από πρωτοβουλίες κάποιου εργαζομένου που είχε τις άκρες και δεν μπορούσε να δεχθεί ότι δεν εκτιμούσαν στην οδό Πειραιώς τη δουλειά του. Έτσι, μπήκε το νερό στο αυλάκι για τη «Χώρα», το «Derby», αλλά και το «Score».
Εκείνο το φεγγάρι, δηλαδή, από το 2000 έως το 2004, όταν άλλαξε η κυβέρνηση και βρήκε ο Τράγκας και τις υπόλοιπες καλές άκρες του, η δουλειά γινόταν κατά την προσφιλή τακτική του, δηλαδή, μέσω συνεταίρων – συνεργατών. Με άλλον εξέδωσε την «Ακρόπολη», με διαφορετικό τη «Βραδυνή», τρίτο βρήκε για τη «Χώρα» και πάει λέγοντας. Ακόμα και για την «Traffic» είχε βρει συμπαίκτη. Τους άλλαζε, μάλιστα, σε τακτική βάση και αφού πρώτα μείωνε τις κυκλοφορίες των εφημερίδων του. Δεν τον ένοιαζε να δείχνει ότι πουλούσε πολλά. Τον ενδιέφερε να μπαίνουν κάποιοι ως αφανείς μέτοχοι. Όταν έμπαινε στην ευθεία των τελικών συζητήσεων, τότε επέστρεφε η κυκλοφορία όχι απλά σε κανονικά επίπεδα, αλλά έμπαιναν πρόσθετα και όσα φύλλα είχαν κρυφτεί για να βάλει το χέρι στην τσέπη ο προηγούμενος συμπαίκτης.
Στο τέλος, βέβαια, τα πούλησε όλα. Ενδιάμεσα είχε προλάβει να συνεργαστεί ακόμα και με τον Γιώργο Γλου. Για να εκδώσει το «Νταμπλ» της μίας εβδομάδας!
Η εξαφάνιση το Πάσχα
Γενικά, πάντως, ο Τράγκας είχε διάφορα τρικ που προέκυπταν από τη φράση του «εγώ είμαι τσιπαρισμένος». Όπως, για παράδειγμα, όταν έβγαλε το «Financial Box» και καθημερινά έβρισκαν κάτι να διαβάσουν οι επισκέπτες του «Ερρίκος Ντυνάν». Είχε βρει την άκρη με τον Ανδρέα Μαρτίνη.
Ανάλογα τρικ, όμως, είχαν και όσοι καλούνταν να βρουν άκρη με τον «Θείο» και να τον πείσουν να πληρώσει. Όπως συνέβη τη Μεγάλη Πέμπτη του 2001. Μπήκε στο «Derby» για να ευχηθεί «Καλό Πάσχα» και βρήκε μέσα στην εφημερίδα μόνο τους διευθυντές και τους συντάκτες ύλης. «Κλείσαμε και για τις δύο μέρες; Τόσο νωρίς; Γι’ αυτό έφυγαν όλοι;», ρώτησε και πήρε την απάντηση ότι απλώς κάποιος είχε διώξει όσους εργάζονταν με μπλοκάκια διότι διαφορετικά θα ξέμεναν στην Αθήνα. «Δεν είχε χρήματα η Κυρίτση για τα μπλοκ και για να μη μείνουν τα παιδιά εδώ χωρίς λεφτά, τους είπα να φύγουν. Θα μείνουμε εμείς για να βγάλουμε τα δύο φύλλα. Ελπίζω να προλάβουμε. Τι ώρα έχουμε αύριο dead line από το πιεστήριο;» ήταν η κρίσιμη ώρα. Την επομένη, Μεγάλη Παρασκευή η Κυρίτση ειδοποιούσε τα μπλοκάκια να περάσουν να πληρωθούν. Ήθελε τον τρόπο του ο «Θείος». Αλλά οι περισσότεροι ή νοιάζονταν μόνο για τους εαυτούς τους ή ήθελαν να διατηρούν την εύνοιά του και έτσι την πλήρωναν όλοι.