Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Εάν η Ελλάδα προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία. Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Επανέλαβα, την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».

Στα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Για την Τουρκία

«Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή. Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα.

Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».   Μητσοτάκης

Για τις εκλογές

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Για την ακρίβεια

«Δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η κάθε χώρα στηρίζει τις κοινωνίες σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών. Θα τονίσω μόνο ότι τα μέτρα αυτά είμαστε σε θέση να τα πάρουμε γιατί είχαμε δημοσιονομική ισορροπία. Θα εξακολουθούμε να αποφασίζουμε μέτρα στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη. Η σύσταση της κας Λαγκάρντ ήταν αυτή», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη να αποφασίσει για μέτρα.

«Τα οριζόντια μέτρα», είπε, «δεν αποδίδουν και οι μειώσεις στα καύσιμα δεν περνούν στον καταναλωτή άρα θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Το Power Pass, το Fuel Pass μειώνουμε τις τιμές σε βενζίνη ανακουφίζουμε στο ρεύμα. Να επαναλάβω ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων έχει στηριχθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση των φόρων.

Γνωρίζω τις δυσκολίες και στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στους ελέγχους στην αγορά. Είδαμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Αυτή πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής εδώ. Θα ελέγξουμε και θα επιβάλλουμε τα πρόστιμα όπου χρειάζεται. Δεν γίνεται να αυξάνονται αμέσως οι τιμές και να μην πέφτουν αμέσως όταν μειώνονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η αντίδραση των ομολόγων του στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αν εκφράστηκαν αντιρρήσεις απάντησε: «Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μια χώρα για να μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή απόφαση. Βλέπετε το πόσο ευμετάβολες είναι οι αγορές στο φυσικό αέριο. Μικρές αναταραχές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια τέτοια πρόταση ως μια πιθανή επιλογή αλλά θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στην χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε αυτό το πρόβλημα θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει άρα με μικρότερη τελικά επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε 6 μήνες το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες

Αλέξης Πατέλης: Το ξέσπασμα για τα ομοφοβικά δημοσιεύματα και τις επιθέσεις εναντίον του

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ