«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οικοδομούν συνασπισμό κατά της Μόσχας, όπως έκανε ο Χίτλερ, ισχυρίστηκε σήμερα Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στο Μπακού την Παρασκευή. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόφ, η Ρωσία δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να αποκτήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, «αν και δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τις ρωσοφοβικές πολιτικές της σύντομα».
«Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Χίτλερ ένωσε έναν σημαντικό αριθμό – αν όχι τις περισσότερες – από τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από τη σημαία του για έναν πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενεργούν με παρόμοιο τρόπο, χτίζοντας έναν σύγχρονο συνασπισμό του ίδιου είδους για έναν αγώνα και λίγο πολύ έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» ανέφερε μάλιστα σύμφωνα με το TASS.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέμεινε πάντως ότι η Μόσχα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για τα συμφέροντά της στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει καθεστώς υποψηφιότητας στο Κίεβο και το Κισινάου: «Η ΕΕ δεν είναι ένα πολιτικό μπλοκ όπως η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ανάπτυξη των σχέσεών της με οποιαδήποτε πρόθυμη χώρα δεν δημιουργεί απειλές ή κινδύνους για εμάς».
Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα «δεν έχει αυταπάτες ότι η ΕΕ θα αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία ή θα εγκαταλείψει τις ρωσοφοβικές πολιτικές»:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καθιστά σαφές ότι δεν εφαρμόζει – και δεν σκοπεύει να εφαρμόσει – τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και των εθνών της ΕΕ. Δεν θέλει να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που περιγράφηκαν με βάση τους υψηλούς στόχους της δημιουργίας ενός κοινού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όλα αυτά έχουν μείνει πίσω και αποτελούν παρελθόν» είπε.
«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου ΚΑΚ συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία» ανακοίνωσε από πλευρά της για τη διεύρυνση η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
«Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ / που αποτελείται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να ‘περιορίσει’ τη Ρωσία», πρόσθεσε.
«Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα…», τόνισε σε ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης
“Επεισόδιο” μεταξύ Ουκρανού δημοσιογράφου και Σεργκέι Λαβρόφ στη Τουρκία (Βίντεο)
Σεργκέι Λαβρόφ: Κανείς λογικός δεν μπορεί να δει κάποια ασθένεια στον Πούτιν