Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Τσουνάμι» ασθενών με Long Covid σύνδρομο θα φέρουν οι μεταλλάξεις

Πλησιάζει η κορύφωση του 6ου κύματος της πανδημίας και 3.500.000 Έλληνες έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως ακριβώς επειδή οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι πολύ μεταδοτικές θα αυξηθεί εκθετικά και ο αριθμός των ανθρώπων που θα ταλαιπωρηθούν για μήνες μετά τη νόσησή τους με το Long Covid σύνδρομο.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Καμπανάκι επιστημόνων για επαγρύπνηση και μέτρα προστασίας ενόψει και του 6ου κύματος του ιού που επελαύνει!


Όπως εξηγεί από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λειτουργεί το πρώτο διεπιστημονικό πρότυπο κέντρο για ασθενείς με το Long Covid σύνδρομο, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, το 30% των ανθρώπων που θα νοσήσουν από κορωνοϊό θα βιώσουν εμμένοντα νευρολογικά, καρδιολογικά και ενδοκρινολογικά συμπτώματα.

Μελέτες

Από μελέτες που έχουν γίνει διαφαίνεται ότι ένα στα πέντε άτομα θα εμφανίσει υπολειπόμενες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ στις ηλικίες από 65 ετών και άνω η συχνότητα αυξάνεται στο ένα στα τέσσερα άτομα. Εάν θεωρήσουμε ότι το 30% των ατόμων που νόσησαν με κορωνοϊό θα εμφανίσουν Long Covid σύνδρομο, τότε στα 3.500.000 ασθενών στην Ελλάδα θα έχουμε περίπου 1.000.000 ανθρώπους που θα ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματα της εμμένουσας Covid νόσου.

Η διεπιστημονική ομάδα που βρίσκεται στον «Ευαγγελισμό», όπως και η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου, πρόεδρος της Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19, τονίζουν την ανάγκη να αποζημιώνονται όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της παραμονής των συμπτωμάτων. Από τη μεριά τους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζουν το σύνδρομο Long Covid «επείγουσα» νόσο για τη δημόσια υγεία και διευκρινίζουν ότι θα δημιουργηθούν επτά κέντρα στην επικράτεια. Επίσης απαιτούνται και προσλήψεις γιατί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου, από την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παρότι το διεπιστημονικό κέντρο του «Ευαγγελισμού» είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία, δεν διαθέτει ούτε μία εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, ενώ περίπου 200 άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό περιμένουν σε λίστα αναμονής για να τους δουν οι γιατροί.

Συμπτώματα

Ήδη στα νοσοκομεία της επικρατείας και στα Κέντρα Υγείας έχουν απευθυνθεί με συμπτώματα Long Covid περισσότεροι από 24.500 συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Long Covid θεωρούνται «όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται τρεις μήνες μετά την νόσηση». Η Αναστασία Κοτανίδου εξηγεί ότι τα αντι-ιικά χάπια, εφόσον δοθούν εγκαίρως, μειώνουν και τον κίνδυνο για την εμφάνιση του Long Covid συνδρόμου. Ωστόσο η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας προειδοποιεί ότι η χρήση τους έχει νόημα αν ληφθούν τρεις έως πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό τα κρούσματα να δηλώνονται και να επικοινωνούν οι ασθενείς με το γιατρό τους, ώστε, αν χρειαστούν αντι-ιική θεραπεία, αυτή να δοθεί εγκαίρως, καθώς είναι και «όπλο» και για την προστασία από τη νόσο. Στους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με βαριά λοίμωξη Covid-19, τα 3/4 εμφανίζουν συμπτώματα, με το πρώτο Long Covid σύμπτωμα να είναι η κούραση. Ακολουθούν η δύσπνοια, οι διαταραχές ύπνου, το θολό μυαλό (brain fog) με αδυναμία συγκέντρωσης και οι ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Η ενδοκρινολόγος Δήμητρα Βασιλειάδη, διευθύντρια ΕΣΥ στον «Ευαγγελισμό», εξηγεί ότι από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν και που δεν είχαν ποτέ διαβήτη στη ζωή τους, το ένα τρίτο αναπτύσσει διαβήτη ο οποίος παραμένει. Η μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα της οξείας φάσης της λοίμωξης του κορωνοϊού με την εμμένουσα νόσο είναι ότι από την πρώτη απουσιάζουν τα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία είναι πολύ συχνά στη δεύτερη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευρολογίας και Χειρουργικής Θεραπείας των Νευρολογικών Νοσημάτων ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Στέργιος-Στυλιανός Γκατζώνης, οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για την εμμένουσα νόσο Covid δείχνουν ότι το 86% υποφέρει από κόπωση, το 69% από στρες και το 49% παρουσιάζει αφυδάτωση, ενώ το 80% των ασθενών αναφέρουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Ευρήματα

Επιπλέον εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μίας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» που δείχνει από μία τεράστια δεξαμενή ασθενών -περισσότερους από 236.000 ασθενείς- ότι στην εξάμηνη παρακολούθησή τους το 2,6% των ατόμων 65 ετών και άνω παρουσίασε άπνοια, ενώ το 4,7% των ασθενών εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια. Αν σε αυτά τα ποσοστά προσθέσουμε και τους ασθενείς που δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη και τον εμφάνισαν μετά από τη νόσηση με τη λοίμωξη του κορωνοϊού, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της ανάδυσης νέων μεγάλων επιδημιών άνοιας και διαβήτη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: «Ψήνεται» με σχεδόν 11.000 νέα κρούσματα η Αττική – «Βράζουν» Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Στα… σκαριά 104 δοµές ψυχικής υγείας



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ