Με μια απόφαση-σταθμό 8,5 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι (20/01/2014) που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαιώνει τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού και καταδικάζει την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
H Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την υπόθεση του πνιγμού των μεταναστών στο Φαρμακονήσι το 2014.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Δημ. Χριστόπουλος η χώρα μας καταδικάστηκε για διπλή παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα στη ζωή: 1ον διότι οι αρχές δεν διεξάγανε την προσήκουσα έρευνα των συνθηκών του θανάτου των ανθρώπων και 2ον δεν έκαναν ό,τι εύλογα θα περίμενε κανείς να κάνουν ώστε να προστατεύσουν τη ζωή των επιβαινόντων στο σκάφος που βυθίστηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι γράφει στο υπόμνημα που ετοιμάζει για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας – Παίρνει νέα παράταση
- “Καρφιά” από τη Ζήνα Κουτσελίνη: «Κάποιος έχει καλύτερο ρεπορτάζ, τι να κάνουμε;» (βίντεο)
- Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτίναξη της τουρίστριας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου
Τέλος καταδικάστηκε για απάνθρωπη και ευτελιστική μεταχείριση των 12 ανθρώπων που σώθηκαν (άρθρο 3 της Σύμβασης).
Το Δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα για όλα την Ελλάδα.
Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).
«Κόλαφος», σχολιάζει ο Δ. Χριστόπουλος τονίζοντας ότι:
Ουσιαστικά, αποδέχθηκε ότι οι άνθρωποι πνιγήκανε εξαιτίας των ελληνικών αρχών, ότι οι αρχές το “κουκουλώσανε” και δεν αποδώσανε ευθύνες και ότι η συμπεριφορά τους στους διασωθέντες ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Συζητάμε για την απόλυτη ισοπέδωση του κύρους της χώρας. Την θεσμική αναγνώριση της απόλυτης βαρβαρότητας. Όχι από οργανώσεις αλληλέγγυων αλλά από ένα ευρωπαϊκό διακρατικό όργανο. Η απόλυτη ντροπή. Όσο η χώρα ακολουθεί πολιτική βίαιων επαναπροωθήσεων, τόσο ο κίνδυνος για νέα Φαρμακονήσια είναι παρών.