Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

«Φάμπρικα» εκατομμυρίων από το κύκλωμα στο Ζευγολατιό!

Όταν ο «Quatro» συνεργάστηκε με τον «Νεϊμάρ», τον «Θύμιο», τον «Jonny», τον «Κίτσο» και τον «Κατσούπη», έγιναν πλούσιοι βάζοντας στις τσέπες τους πάνω από 2.000.000 ευρώ! Πώς το κατάφεραν; Όχι με τη σκληρή δουλειά τους, αλλά εξαπατώντας πολίτες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, γιατρούς και όποιον άλλο είχαν συμπεριλάβει στη λίστα των τηλεφώνων που καθημερινά καλούσαν και τους έπειθαν να τους δώσουν τους κωδικούς της τραπεζικής τους κάρτας ή της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η «Μ» φέρνει στο φώς τον τρόπο που λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν στις απάτες τους!


Όλα αυτά μέχρι την πρώτη καταγγελία που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021 και την υπόθεση ανέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, προσπαθώντας να βγάλουν άκρη με το καλά οργανωμένο κύκλωμα που δεν σταματούσε να εξαπατά κόσμο κάθε μέρα. «Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα είχαν διαπράξει συνολικά 85 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 2.050.000 ευρώ», αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν, ενώ κάποιες φορές δεν δίσταζαν μέχρι και να απειλήσουν τα θύματά τους.

80 τηλέφωνα

Οι τηλεφωνητές της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν 80 τηλέφωνα για τις «ανάγκες» της δουλειάς. «Έφτιαχναν καθημερινά μια λίστα την οποία έπρεπε να την τελειώσουν αυθημερόν και να καλέσουν όλα τα υποψήφια θύματά τους» όπως περιγράφεται στα έγγραφα της δικογραφίας.

Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν:

α) η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω Διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση,
β) η τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και
γ) η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής τα μέλη της σπείρας έπρεπε να γίνουν πιστευτά στα θύματά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο τούς έστελναν ψεύτικα emails και στη συνέχεια ψεύτικα link με πλαστά λογότυπα τραπεζών, ενώ σε κάποιους που ενδεχομένως ήταν πιο δύσπιστοι έστελναν και τα δύο για να είναι σίγουροι. Από εκείνο το σημείο και μετά τα πράγματα ήταν απλά, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός των ανυποψίαστων θυμάτων ήταν έρμαιο στα χέρια τους.

Θέλοντας να «προστατεύσουν» τη δουλειά τους και να δυσκολέψουν τον εντοπισμό των χρημάτων που έκλεβαν είχαν και συνεργούς. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίσαμε πάνω από 25 άτομα, κυρίως τοξικομανείς, οι οποίοι έδιναν στα μέλη του κυκλώματος τον τραπεζικό τους λογαριασμό ώστε να μεταφέρουν εκεί τα χρήματα», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Μόλις το ποσό έφτανε στις 3.000 ευρώ στους λογαριασμούς των συνεργών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν ανάληψη, ενώ στη συνέχεια έκλειναν τους λογαριασμούς.

Αναποδιές

Όμως οι «δουλειές» είχαν και τις αναποδιές τους. Το πιο σημαντικό εργαλείο ήταν τα τηλεφώνα τα οποία κάποια στιγμή… βράχηκαν. Συνήθως τα έκρυβαν σε δύσβατα σημεία στην ύπαιθρο και έτσι «έπαθαν ζημιά 1.500 ευρώ». Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ δύο μελών της σπείρας.

Μέλος κυκλώματος Α: Πήγα να πάρω τα πράγματα και είχαν βραχεί. Όλα και πάνε για πέταμα όλα.
Μέλος κυκλώματος Β: Αλήθεια λες τώρα;
Μέλος Α: Τι, ψέματα θα σου έλεγα τώρα;
Μέλος Β: Γιατί βράχηκαν;
Μέλος Α: Επειδή τα έβαλα σε λάθος μέρος.
Μέλος Β: Πω, ρε φίλε, δεν ήταν συσκευασμένα σε σακούλα;
Μέλος Α: Τα ’χα αλλά δεν ξέρω, πέρασε.
Μέλος Β: Όλα όλα;
Μέλος Α: Όλα όλα.
Μέλος Β: Ω, ρε φίλε.
Μέλος Α: Για όλα φταίει ο Τζόνης που γ@@@ται
Μέλος Β: Ο Γιάννης τώρα γιατί φταίει;
Μέλος Α: Γιατί φταίει; Γιατί αν δεν ήταν αυτός, θα πηγαίναμε εκεί που πηγαίνουμε, δεν θα φοβούμουνα εγώ να τα πάω το βράδυ.
Μέλος Β: Τι, τα πήγες σε άλλο μέρος εννοείς;
Μέλος Α: Ναι.

Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που εξασφάλισε η «ΜΠΑΜ» φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «επένδυαν» τα χρήματα από τις απάτες. Ζούσαν μια άνετη ζωή, πλήρωναν πολλές εκατοντάδες ευρώ για τις αναβαθμίσεις των γρήγορων αυτοκινήτων τους ενώ ήταν και τακτικοί θαμώνες νυχτερινών κέντρων όπου ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά. «Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή μας ήταν ότι τα δυο αρχηγικά μέλη, αν και δεν δούλευαν, έχτισαν δύο πολυτελέστατες μονοκατοικίες μέσα σε διάστημα τριών ετών, και μάλιστα στο ίδιο οικόπεδο. Ήταν εμφανής η πρόοδος των εργασιών μέρα με την ημέρα», λέει αστυνομικός της Ασφάλειας, δείχνοντας ξεκάθαρα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι σύγχρονες αστυνομικές έρευνες. «Απλώς ακολούθα το χρήμα…».

Ο καιρός περνούσε αλλά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης δεν σταματούσαν να συγκεντρώνουν στοιχεία αλλά και περιπτώσεις θυμάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς ο καταυλισμός των Αθίγγανων στο Ζευγολατιό Κορινθίας ήταν κάτι σαν τα «γκέτο» στις αμερικανικές πολιτείες και η πρόσβαση ήταν σχεδόν αδύνατη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένας από τους συλληφθέντες είδε τους αστυνομικούς μια ανάσα από το σπίτι του, πήδηξε από το μπαλκόνι, ενώ ένας άλλος μπήκε σε ένα από τα γρήγορα αυτοκίνητα που είχε η συμμορία και διέφυγε. Τελικά, συνελήφθησαν πέντε άτομα και αναζητούνται άλλα δυο. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, όλοι προφυλακίστηκαν.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Άρπαξαν χρηματοκιβώτιο από κοσμηματοπωλείο στο ιστορικό κέντρο

Η κατάθεση της Τσάκωνα στο Ανθρωποκτονιών – Π. Κουσουλός: Είναι δυνατόν η ιατροδικαστής να μη ζητήσει τον ιατρικό φάκελο;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ