Παρακολουθεί η Ευρώπη το κλείσιμο του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 1 τη Δευτέρα (11/07) και για τις επόμενες 10 μέρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα υπάρξει πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου, έστω και προσωρινά, με τους Ευρωπαίους ωστόσο να θεωρούν πως το κλείσιμο του αγωγού θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια πρόβα τζενεράλε για αυτά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
- Πάτρα – Αποκάλυψη: Γονιδιακό αίτιο… γιοκ για τους θανάτους των παιδιών από την Πάτρα
- Τα μοιραία λάθη της Ρούλας Πισπιρίγκου που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τα τρις ισόβια!
- Πάτρα: Λίγο πριν καταθέσει το υπόμνημα η Ρούλα Πισπιρίγκου
Αξίζει να σημειωθεί πως την εβδομάδα που πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ ως γνωστόν κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς.
Κλείνει ο Nord Stream 1… παγώνει η Ευρώπη
Σε περίπτωση που διακοπούν εντελώς οι ροές από τον Nord Stream 1, μετά και το πέρας των εργασιών συντήρησης, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η Ευρώπη δεν θα έχει επαρκή αποθέματα αερίου για τον χειμώνα. Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις, όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η συνέχιση των κυρώσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Δύση», τονίζει το Κρεμλίνο.
Στη Γαλλία, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή εξέλιξη» σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων που είχε στη Νότια Γαλλία. «Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.
«Αποφάσεις και… θέσεις μάχης»
«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας. Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία». Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF. «Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο Καναδάς «ξεμπλόκαρε» πάντως την επισκευασμένη τουρμπίνα του Nord Stream.
Η παρέμβαση των Βρυξελλών
Με το βλέμμα στραμμένο στον Nord Stream 1 είναι βρίσκεται και η Γερμανία που επίσης συνδέεται μέσω του ίδιου αγωγού με τη Ρωσία και η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση… απειλεί και το Βερολίνο. Η Γερμανία βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό την ώρα που το καυτό μέτωπο της ενέργειας και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το Κρεμλίνο ισχυριζόταν πως για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, είναι απαραίτητη μια τουρμπίνα της γερμανικής Siemens, που επισκευαζόταν στον Καναδά, αλλά δεν επιστρεφόταν στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων. Στην υπόθεση παρενέβησαν οι Βρυξέλλες και μετά από διαβουλεύσεις, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream.
H Γερμανία προετοιμάζεται για έκτακτη ανάγκη
Tι θα συμβεί εάν πράγματι σταματήσει η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και τι πρέπει να κάνουν το κράτος, τα νοικοκυριά, η βιομηχανία; «Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά αντικρίζουν υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.
Ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τσουχτερές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και στη Βρετανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας 5 με 6 εκατ. νοικοκυριά. «To αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπασμάτων, γι’ αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις τιμές τροφίμων να εκτοξεύονται, αλλά εννοώ, μιλώντας γενικότερα, ότι πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες χρεώσεις που θέτουν 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε κατάσταση ‘’ενεργειακής φτώχειας” σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο», εξηγεί ο Λίον Ιζμπίκι αναλυτής του Energy Aspects.