Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κάνουν ανασκαφή στον τάφο του Βασιλιά Αρθούρου

Ο βασιλιάς Αρθούρος, ο μυθικός κυβερνήτης του Κάμελοτ, μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για το τράβηγμα του μαγικού ξίφους Excalibur από μια πέτρα, αλλά υπάρχει και ένας άλλος βραχώδης σχηματισμός που φέρει το όνομά του κρυμμένος στην αγγλική ύπαιθρο.
Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κάνουν ανασκαφή  για πρώτη φορά στον νεολιθικό θαλαμωτό τάφο 5.000 ετών που ονομάζεται Πέτρα του Αρθούρου προς τιμή του θρυλικού μεσαιωνικού βασιλιά. Το έργο είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία και της English Heritage, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που διατηρεί εκατοντάδες ιστορικά κτίρια στην Αγγλία.

Ο τάφος  του Αρθρούρου  βρίσκεται στο Herefordshire στα West Midlands της Αγγλίας, κοντά στα σύνορα με την Ουαλία. Το μνημείο αποτελείται από ένα μεγάλο ογκόλιθο στην κορυφή  που συγκρατείται από μια σειρά από όρθιες πέτρες. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση για περιηγήσεις για να δουν το μνημείο και να μάθουν περισσότερα για τις ανασκαφές.
Τα ερείπια αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας της Βρετανίας, αλλά λίγα είναι γνωστά για αυτά. Οι ανασκαφές στην τοποθεσία δίνουν την ελπίδα στους αρχαιολόγους  να αποκαλύψουν περισσότερα για τους αρχαίους κατοίκους του νησιού, δήλωσε ο Τζούλιαν Τόμας, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του έργου.
Είναι πιθανό ο τάφος να χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής, αφού μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ανθρώπινα οστά από νεκρούς που αφέθηκαν να αποσυντεθούν στον θάλαμο και στη συνέχεια τα οστά αναδιατάχθηκαν.

Τίποτα άλλο δεν βρέθηκε στον ίδιο τον θάλαμο που πιθανότατα είχε συληθεί στις αρχές της σύγχρονης εποχής, είπε ο Thomas.
Σε προηγούμενες ανασκαφές της γύρω περιοχής, η ομάδα ανακάλυψε μια εκτεταμένη λεωφόρο με όρθιους στύλους που οδηγούν νότια από το μνημείο στη Golden Valley, μια κοιλάδα κάτω από τους λόφους όπου βρίσκεται ο τάφος, είπε. Οι απαρχές του μονοπατιού βρέθηκαν πέρυσι.
Ο τάφος χτίστηκε σε μια κρίσιμη περίοδο στην ιστορία της Βρετανίας, όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ο  νεολιθικός πολιτισμός και οι πρώτοι βρετανοί κάτοικοι φτιάχνουν αγγεία και γυαλισμένα πέτρινα εργαλεία, είπε ο Thomas. Τα μεγάλα μνημεία έγιναν επίσης πολύ πιο συνηθισμένα την εποχή εκείνη, και ανεγέρθηκαν και σε  άλλες τοποθεσίες όπως το Στόουνχεντζ.

Διαβάστε επίσης

Ο σκηνοθέτης του «Βασιλιά Αρθούρου» εκθειάζει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ

Οι πιθανολογούμενοι τόποι που βρίσκεται το Άγιο δισκοπότηρο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ