Με αφορμή την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη που καταδικάστηκε για τον βιασμό δύο ανηλίκων, αλλά και κάποιες άλλες αποφάσεις τις δικαιοσύνης που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα συζήτησε σήμερα ο εκδότης και δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός, στην εκπομπή του ΡΕΠΟΡΤΑΖ στην συχνότητα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 90.1, με καλεσμένο τον εξαιρετικό νομικό επιστήμονα καθηγητή του Ποινικού Δικαίου κ. Χρήστο Μυλωνόπουλο.
Ο κ. Κουσουλός με αφορμή τη δίκη Λιγνάδη ζήτησε από τον κ. Μυλωνόπουλο να μας βοηθήσει και να μας εξηγήσει τι προβλέπει ο νόμος για την αναστολή των ποινών μεταξύ πρωτόδικης απόφασης και εφετείου. Ο καθηγητής εξήγησε άμεσα ότι για παράδειγμα στην περίπτωση του Δημήτρη δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής γενικών, αλλά ότι χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, δηλαδή, εάν κάνει έφεση που εδώ προφανώς έχει κάνει τότε να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση στον δεύτερο βαθμό. Δεν χορηγείται γενικά αναστολή, δεν αναστέλλεται η απόφαση δια παντός. Περί αυτού πρόκειται.
Και για να συμβεί αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ. Μυλωνόπουλος, κριτήρια από τον νόμο και η διάταξη αυτή υπήρχε από παλιά, η τελευταία της διαμόρφωση πριν από τον νόμο 4620/2019 ήταν με ένα νόμο του 2010 και η διάταξη αυτή διατηρήθηκε, δηλαδή η παράγραφος 8 του άρθρου 497 διατηρήθηκε και με τον καινούργιο νόμο και με την τελευταία τροποποίηση του κώδικα ποινικής δικονομίας το 2021, με τον νόμο 4855. Άρα η διάταξη αυτή υπήρχε από το 2010 απάντησε ο δημοσιογράφος για να παρατηρήσει ο καθηγητής ότι το άρθρο που περιείχε αυτή τη διάταξη είχε υποστεί τροποποιήσεις και με τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας και με τον νέο νόμο 4855/2021. Αλλά η διάταξη αυτή είναι από το 2010 και έχει μερικά πολύ σωστά σημεία.
Στην συνέχεια οι ερωτήσεις του κ. Κουσουλού αφορούσαν τις προβλέψεις της διάταξης αυτής για το πότε χορηγείται η αναστολή εκτέλεση της ποινής γενικά και πότε όχι χωρίς να αφορούν οι ερωτήσεις του αλλά και οι απαντήσεις του καθηγητού Μυλωνόπουλου την υπόθεση Λιγνάδη αλλά γενικότερα όλες τι περιπτώσεις για να μην υπάρχει παρερμηνεία.
Ακούστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό.
https://youtu.be/fOqdpBOFGdk