Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος στην Τεχεράνη: Tί συζήτησαν Πούτιν, Ερντογάν και Ραίσι

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρόεδρου Αγιατολάχ Σεϊέντ Εμπραχίμ Ραΐσι, στην Τεχεράνη.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στις συναντήσεις των τριών ανδρών , με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει μετά τις συνομιλίες που είχε:

«Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στην Άγκυρα το 2019. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε πιο συχνά στο μέλλον. Ο αγώνας μας ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις θα συνεχίζεται πάντα. PKK, YPG είναι ένα κοινό θέμα για όλους μας. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους από κοινού συνεχίζοντας τη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα. Ο αγώνας κατά του DAESH, του PKK, του YPG και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

Η μεγαλύτερη χάρη που πρέπει να γίνει στον συριακό λαό είναι η απομάκρυνση της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης από τα κατεχόμενα. Η Τουρκία έχει προστατεύσει την απώλεια αμάχων με τις περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από την τρομοκρατία κατά μήκος των νότιων συνόρων της και έχει επίσης προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

«Τα λόγια δεν γιατρεύουν τις πληγές»
Στην συνέχεια μίλησε αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν οι Σύροι μετανάστες, καθώς πολλοί εξ’ αυτών βρίσκονται στην Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι:

«Η αδιάλειπτη φροντίδα των αναγκών του συριακού λαού είναι προτεραιότητα για όλους μας. Όμως τα λόγια από μόνα τους δεν γιατρεύουν τις πληγές. Η αποχώρηση των τρομοκρατικών οργανώσεων 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας γίνεται έγκαιρα. Το Τελ Ριφάτ και η Μανμπίτζ έχουν γίνει… εστία τρόμου.

Η Τουρκία φιλοξενεί προσωρινά 3,7 εκατομμύρια Σύριους. Οι Σύροι πρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες Σύροι επέστρεψαν από την Τουρκία στις περιοχές που “καθαρίσαμε” από την τρομοκρατία.

Η κατάσταση στα βορειοδυτικά της Συρίας είναι αξιοσημείωτη, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται διεθνή βοήθεια περισσότερο από ποτέ. Η Τουρκία έχει δώσει κάθε είδους υποστήριξη. Αναμένω την ίδια κατανόηση από τους εταίρους μας στην Αστάνα. Η συνέχιση της βοήθειας του ΟΗΕ είναι η μόνη μέθοδος για την πρόληψη της κρίσης στη Συρία».

«Αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας»
Αντίστοιχα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο και τον Ιρανό ηγέτη ανέφερε:

«Οι προσπάθειες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για επίλυση της συριακής κρίσης είναι γενικά αποτελεσματικές. Τα τρία έθνη πρόκειται να λάβουν μέτρα για την προώθηση του διαλόγου εντός της Συρίας. Οποιαδήποτε παρουσία του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία πρέπει να εξαλειφθεί. Η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ των τριών εθνών θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία».

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν προαναγγέλλει εισβολή στην Συρία

Πούτιν και Ερντογάν συζητούν στην Τεχεράνη για τα ουκρανικά σιτηρά

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ