Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Άρθρο-γνώμης της Νάνσι Πελόζι στην Wall Street Journal. Γιατί αποφάσισα να επισκεφθώ την Ταϊβάν

Την ημέρα άφιξή της στην Ταϊπέι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εξηγεί ότι νόμος, που υπέγραψε ο Τζίμι Κάρτερ, καθόρισε τη δέσμευση της χώρας της για «μια δημοκρατική Ταϊβάν, παρέχοντας το πλαίσιο για μια οικονομική και διπλωματική σχέση που θα ανθούσε γρήγορα σε μια βασική εταιρική σχέση. Καλλιέργησε μια βαθιά φιλία ριζωμένη σε κοινά ενδιαφέροντα και αξίες: αυτοδιάθεση και αυτονομία, δημοκρατία και ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα».

«Και δημιούργησε μια επίσημη υπόσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την άμυνα της Ταϊβάν: «να θεωρήσουν κάθε προσπάθεια για τον καθορισμό του μέλλοντος της Ταϊβάν με άλλα μέσα εκτός από ειρηνικά… απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής του Δυτικού Ειρηνικού και σοβαρή ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Νάνσι Πελόζι τονίζει ότι «σήμερα η Αμερική πρέπει να θυμάται τον όρκο της» και να σταθεί στο πλευρό της Ταϊβάν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξήρε την χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 αλλά και τη δράση για το κλίμα, τονίζοντας ότι διαθέτει επιχειρηματικό πνεύμα, κουλτούρα καινοτομίας και τεχνολογική ικανότητα που ζηλεύει ο κόσμος.

«Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι αυτή η ζωντανή, ισχυρή δημοκρατία -που ονομάστηκε μια από τις πιο ελεύθερες στον κόσμο από το Freedom House και με υπερήφανη ηγεσία μιας γυναίκας, της προέδρου Tsai Ing-wen – απειλείται».

Η επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι κάνει λόγο για κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «ο κινεζικός στρατός ‘πιθανότατα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ένωσης της Ταϊβάν με η ΛΔΚ με τη βία».

«Μπροστά στην επιταχυνόμενη επιθετικότητα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Ταϊβάν, του δημοκρατικού μας εταίρου, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της και την ελευθερία της», υπογραμμίζει στη συνέχεια η Νάνσι Πελόζι.

Ξεκαθαρίζει, δε, ότι η επίσκεψη «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Six Assurances. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo».

Η Νάνσι Πελόζι αναφέρεται στην περιοδεία της στον Ειρηνικό αλλά και την ατζέντα των συζητήσεων με αξιωματούχους της Ταϊβάν.

Όταν η Νάνσι Πελόζι είχε εναντιωθεί στην Κίνα

Στο άρθρο της η Νάνσι Πελόζι γυρνά τον χρόνο πίσω, πριν από 30 χρόνια, όταν είχε ταξιδέψει με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στη Κίνα.

Τότε, είχαν ανοίξει ασπρόμαυρο πανό στην πλατεία Τιενανμέν, που έγραφε: «Σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα». Ένστολοι αστυνομικοί τους είχαν καταδιώξει, όταν έφευγαν από την πλατεία.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι καθώς το ΚΚΚ συνεχίζει να απειλεί την Ταϊβάν»

Σε αυτό το σημείο, η Νάνσι Πελόζι εξαπολύει πυρά κατά του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Η βίαιη καταστολή του ΚΚΚ κατά των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ -ακόμη και η σύλληψη του καθολικού καρδινάλιου Τζόζεφ Ζεν- έριξε τις υποσχέσεις για «μία χώρα, δύο συστήματα» στον κάδο των σκουπιδιών. Στο Θιβέτ, το ΚΚΚ έχει από καιρό ηγηθεί μιας εκστρατείας για τη διαγραφή της γλώσσας, του πολιτισμού, της θρησκείας και της ταυτότητας του θιβετιανού λαού.

Στο Xinjiang, το Πεκίνο διαπράττει γενοκτονία κατά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων. Και σε όλη την ηπειρωτική χώρα, το ΚΚΚ συνεχίζει να στοχοποιεί και να συλλαμβάνει ακτιβιστές, ηγέτες θρησκευτικής ελευθερίας και άλλους που τολμούν να αψηφήσουν το καθεστώς», γράφει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι καθώς το ΚΚΚ συνεχίζει να απειλεί την Ταϊβάν — και την ίδια τη δημοκρατία», προσθέτει.

Καταλήγοντας η Νάνσι Πελόζι, αφού έκανε μνεία και στο ταξίδι της στην Ουκρανία, επισημαίνει: «Ταξιδεύοντας στην Ταϊβάν, τιμούμε τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία: επιβεβαιώνοντας ότι οι ελευθερίες της Ταϊβάν —και όλων των δημοκρατιών— πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνεται η στρατιωτική ένταση με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν – Οργή της Κίνας που ξεκινά «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ