Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το χρονικό του ελληνικού Γουότεργκεϊτ!

Ήταν Σάββατο 17 Ιουνίου 1972 όταν έπειτα από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολούθησης στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Του Παντελή Περιβολάρη


Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη υποκλοπών σε Ανδρουλάκη – Κουκάκη

Η διασύνδεση των υποθέσεων με το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator!


Ακολούθησε η απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον και την κυβέρνησή του. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, κάτι που οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση. Το σκάνδαλο αποκάλυψε την κατάχρηση εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης Νίξον και την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης εναντίον του προέδρου, που τελικά οδήγησε στην παραίτησή του.

Καταγγελία

Ήταν 26 Ιουλίου 2022 όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταγγείλει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του. Τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγαίνοντας από την Εισαγγελία δήλωσε: «Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές».

Πώς έμαθε ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι το κινητό του τηλέφωνο έπεσε θύμα υποκλοπής; Στις 28 Ιουνίου 2022 έκανε χρήση της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο Διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screen captures), να καταγράψει τις καταχωρίσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών»), καθώς επίσης απλά και VoIP τηλεφωνικές κλήσεις (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).

Στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά ακολούθησε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί κλήθηκε να μιλήσει μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Υπόθεση Κουκάκη

Παράλληλα με αυτή την υπόθεση, όμως, υπάρχει και μια άλλη υπόθεση.

Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστό πως για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, συνεργάτη της «ΜΠΑΜ».

Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022. Με την αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν απαντήσεις. Η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου διέψευσε κάθε εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας στην παρακολούθηση του κινητού του συνεργάτη της «ΜΠΑΜ», όμως από στα μέσα Μαΐου η Google με ανάρτησή της είχε κάνει την εκτίμηση πως η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που προμηθεύτηκε το εν λόγω λογισμικό. Ακολούθησε τότε μια ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στη Βουλή, ο οποίος υποστήριζε πως το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator, τονίζοντας ότι «η χώρα μας διαθέτει το πιο αυστηρό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις». Η ενημέρωση Γεραπετρίτη στη Βουλή πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου κι ενώ ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα ενέπλεκαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, σε επιχειρηματικές συναλλαγές με πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Παραδοχή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και το θέμα πράγματι ήρθε στη Βουλή, όπου μίλησαν και ο διοικητής της ΕΥΠ και ο διοικητής της ΑΑΔΕ και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για παραδοχή του κ. Κοντολέων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη. Ήταν 29 Ιουλίου όταν ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Η κυβέρνηση δεν διέψευσε τίποτα από αυτά και έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροές από συζήτηση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αμέσως μετά επανέλαβε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας τονίζοντας: «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και έχει καλέσει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις».

Η αποκάλυψη της «ΕΦ.ΣΥΝ»

Έπειτα από όλα αυτά, την περασμένη Πέμπτη, ήρθε η αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία σε συνεργασία με το Reporters United δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο κ. Δημητριάδης είχε στενές σχέσεις με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Ποιο είναι το εν λόγω πρόσωπο; Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, έως τον Νοέμβριο του 2021.

Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης είναι ο άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον Δημητριάδη και εργαζόταν επί σειράν ετών σε δύο εταιρείες (Partagas και Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.

H Canalis, που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης, είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδελφό του Φέλιξ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά ημέρες διαφορά.

H Canalis, την εποχή που ανήκε στον Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια ημέρα που την έκανε και Ventus, η οποία ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.

Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα ήρθε η ανακοίνωση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και του Παναγιώτη Κοντολέων από την ΕΥΠ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σφάλμα του πρωθυπουργού η θέση ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη

Μητσοτάκης: Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ