Εκείνο το πνιγηρό μεσημέρι των τελευταίων ημερών του Ιουλίου, με τους 40 βαθμούς να χύνονται σαν λάβα στο οδόστρωμα της Κηφισίας, ήταν για τους περισσότερους που κάθονταν γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι του ΟΤΕ ατελείωτο.
Του Μιχ. Ι. Ασημάκη
Η περίπτωση του προγραμματιστή Αλεξάντερ Βίνικ και η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης
Άλλωστε είχαν φύγει ελάχιστα κι όταν εγκατέλειπαν το κτίριο ήταν αδύνατον να αφήσουν πίσω τους τα όσα μάθαιναν κι έτσι υπέφεραν διπλά, από την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας και την αμετάβλητη, σε διάρκεια και ισχύ, ένταση. Οι εξελίξεις στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είχαν δρομολογηθεί από το Μαξίμου, συνεπώς οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει παραπέρα.
«Μολυσμένα Κινητά»
Τα στελέχη του Οργανισμού, οι αλλοδαποί σύμβουλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΠ άκουγαν τους τεχνικούς να τους ενημερώνουν για τα «μολυσμένα κινητά» των συνομιλητών του Ανδρουλάκη, τις υποκλοπές άλλων προσώπων από διάφορες υπηρεσίες, τις «παγίδες» σε κεντρικά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες, ακόμη και για το περιεχόμενο των ενδοσυνεννοήσεων μεταξύ πρακτόρων που έκαναν «φυσική παρακολούθηση» σε άτομα που είχαν εμπλακεί στις «νόμιμες επισυνδέσεις». Το δυνατό χτύπημα στο τραπέζι δεν άργησε να συμβεί, ωστόσο δεν έφερε αποτελέσματα. «Δεν μπορεί», φώναξε όρθιος ο παλιός της ΕΥΠ, «να μάθει ο κόσμος τέτοια πράγματα… Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, οι άλλοι απέναντι (Τούρκοι) μας απειλούν συνέχεια, στη Γαλλία δεν βρίσκουμε κανέναν να μιλήσουμε, στην Ιταλία το ίδιο, από πάνω μας οι Σέρβοι διακινούν όπλα και τα καρτέλ (σ.σ.: των ναρκωτικών), φτιάχνουν έδρες στη Θεσσαλονίκη κι εμείς συζητάμε τέτοια πράγματα; Αν το ανοίξουμε, σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορούν οι κουβέντες μας σε «κασέτες» στην Ομόνοια».
Κατέρρευσε η ΕΥΠ
Άδικο δεν είχε, όμως οι άλλοι είχαν παραπάνω δίκιο από εκείνον, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα μετά, όταν ήδη το θέμα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, ο μεν Κ. Μητσοτάκης δήλωνε «…αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη», ο δε Ν. Ανδρουλάκης προέβλεπε πως «ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα… Σύντομα θα βρεθεί (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) αντιμέτωπος με την αλήθεια». Δηλαδή, τα όσα επίκεινται θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον υπό τέτοιες συνθήκες. Πέραν των πολιτικών λαθών, υπάρχουν και τα πολύ χειρότερα υπηρεσιακά, τα οποία αξιωματούχοι της Κατεχάκη μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» συνοψίζουν στα εξής: α) Ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι δεν κατάφερε να ελέγξει την ΕΥΠ έστειλε μήνυμα… εφόδου ακόμη και σε μετρίου βεληνεκούς εγκληματικές οργανώσεις και όχι μόνο στους «εχθρούς του κράτους», β) τη διοίκηση έχει αναλάβει ένας συνταξιούχος «διπλωμάτης γραφείου» (Θ. Δεμίρης), γ) η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών έχει «απενεργοποιηθεί» μετά τις παραιτήσεις του διοικητή και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και δ) οι διευθύνσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπείας κινούνται στον… αυτόματο, αφού κανείς δεν θέλει να βάλει πλέον το χέρι του στη φωτιά, επειδή διατρέχει κίνδυνο να «καεί».
Η περίπτωση Βίνικ
Πολιτικά, όσο δεν απαντάται το ερώτημα «γιατί η ΕΥΠ, αρμοδιότητας πρωθυπουργού, παρακολουθούσε νόμιμα τον κ. Ανδρουλάκη επί τρεις μήνες, πριν και μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», τόσο θα αδυνατίζουν τα σενάρια συνωμοσιολογίας, αν δεν διαψεύδονται εκκωφαντικά, όπως συνέβη με τις απαντήσεις που έδωσαν Αρμένιοι και Ουκρανοί εις βάρος των οποίων διαρρέονταν κάποιες νεφελώδεις δήθεν επαφές με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η περίπτωση του Ρώσου προγραμματιστή Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος εστάλη από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, γεγονός που πυροδότησε εκ νέου την επιθετική ρητορική εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα του θέματος των «υποκλοπών», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε για τον γνωστό και ως Mr Bitcoin: «Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Α.Β. Βίνικ προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική Δικαιοσύνη. Κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη. Αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α.Β. Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας.
Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μία παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, απ’ όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μία απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας.
Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του».
Έλληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και πως το «θέμα Ελλάδα» συζητήθηκε στην πρόσφατη 4ωρη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρ.Τ. Ερντογάν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι. Κατά τις ίδιες πηγές υπήρξε ταύτιση απόψεων, αφού ούτως ή άλλως οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις μεταξύ τους εμπορικές – οικονομικές συναλλαγές.