Συνεδριάζει σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2022, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κεκλεισμένων των θυρών, για τις παρακολουθήσεις. Εκ μέρους της κυβέρνησης θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Χθες, 31 Αυγούστου 2022, στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν επήλθε συμφωνία για τον τρόπο διασφάλισης του απόρρητου της συνεδρίασης, παρά τη σύσταση του προέδρου της Βουλής να απαγορευθούν τα κινητά στην αίθουσα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έθεσε ζήτημα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας». Ο κ. Τασούλας ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων «να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας». Έθεσε δηλαδή θέμα διαρροών.
Η διαδικασία
Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών και σημείωσε ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλα μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.
Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όμως τα στοιχεία που αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός πορίσματος, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση», είπε ο κ. Τασούλας. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έγινε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, δηλαδή μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης της επιτροπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πέτρος Κουσουλός – Παρών σήμερα αυτοβούλως στον Άρειο Πάγο: «Όσες διώξεις και να ασκηθούν θα υπερασπίζομαι την αλήθεια»
- Δικηγόροι ΜΠΑΜ: “Πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων πλήττουν την ελευθεροτυπία στη χώρα μας”
Οι συμμετοχές
Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:
- Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
- Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
- Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
- Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
- Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
- Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
- Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και
- Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Οι βουλευτές της ΝΔ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις είναι οι:
Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ‘Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι οι οκτώ βουλευτές του, οι οποίοι που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ‘Αγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.
Καραμανλής: Όλα στο φως για τις παρακολουθήσεις
Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο 10 ετών, από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια.
Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, είπε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο.
Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».