Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ

Oι ηγέτες  σε ολόκληρο τον κόσμο,  ένας μετά τον άλλος αποτίουν φόρο τιμής και στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη του κόσμου, της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μία «καλόκαρδη» μονάρχη και «φίλη της Γαλλίας».

«Η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ένα μόνιμο αποτύπωμα στη χώρα της και στον αιώνα της» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter τη διακοπή φωταγώγησης του Πύργου του Άιφελ, απόψε, ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Εκ μέρους όλων των Παριζιάνων δε, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην πρέσβειρα της Βρετανίας Μένα Ρόλινγκς.

«Απόψε, τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ θα σβήσουν, ως φόρος τιμής στη Μεγαλειότητά της, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», ανέφερε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε τη βασίλισσα ως «πρότυπο και έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους».

Επαίνεσε τον ρόλο της στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας μετά από «τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Θα μας λείψει, όχι μόνο το υπέροχο χιούμορ της» έγραψε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν «ένας από τους αγαπημένους του ανθρώπους στον κόσμο».

«Ήταν μια συνεχής παρουσία στη ζωή μας – και η υπηρεσία της στους Καναδούς θα παραμείνει για πάντα ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της χώρας μας. Θα μας λείψει».

Και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, αποχαιρέτησε την βασίλισσα Ελισάβετ με ένα μήνυμα όπου ανέφερε πως «Ήταν εδώ για να γιορτάσει μαζί μας εκδηλώσεις όπως οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες του Κράιστσερτς το 1974 και οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες του Ώκλαντ το 1990. Επίσης θρήνησε μαζί μας σε τρομερές τραγωδίες όπως η σιδηροδρομική καταστροφή του Τανγκιβάι και ο σεισμός του Φεβρουαρίου του 2011.

»Ξέρω ότι αρκετοί Νεοζηλανδοί που είχαν το προνόμιο να συναντήσουν την Αυτού Μεγαλειότατη εντυπωσιάστηκαν από το έντονο ενδιαφέρον, τη ζεστασιά και την αίσθηση του χιούμορ της. Θυμάμαι στην πρώτη μου συνάντηση με την Αυτού Μεγαλειότητα με τη βαθιά γνώση της για τη Νέα Ζηλανδία και τους θριάμβους της.

»Της παρουσίασα ένα δώρο από μια Νεοζηλανδή που είχε κρατήσει μια φωτογραφία της επίσκεψής της περισσότερα από 50 χρόνια πριν. Θυμήθηκε πού τραβήχτηκε και ακόμη και τι την είχε κάνει να γελάσει τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία» ανέφερε η Τζασίντα Άρντεν.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Νέα Ζηλανδία για να σηματοδοτήσουν τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας ενώ ο νέος βασιλιάς γίνεται αυτόματα αρχηγός του κράτους.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν για βασίλισσα Ελισάβετ: «Ήταν κάτι περισσότερο από μονάρχης. Όρισε μια εποχή».

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Η πρώτη δήλωση του βασιλιά Καρόλου Γ’ για τον θάνατο της μητέρας του

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ