Πολύ δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνα που έρχεται για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη καθώς οι τιμές ενέργειας παραμένουν στα ύψη. Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρο ότι πολλές οικογένειες στη χώρα θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το κόστος για τη θέρμανση και για την ηλεκτρική ενέργεια, έτσι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις Βρυξέλλες για τις επικαιροποιημένες προτάσεις που θα παρουσιάσει για την ενέργεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Άλλωστε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα δεν βρήκε λύση για το μείζον ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, «πετώντας το μπαλάκι» στην Κομισιόν για την εύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τους 27.
Όπως μετέδωσε στο OPEN η απεσταλμένη του καναλιού στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, παρόλο που οι Ευρωπαίοι για μήνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ενεργειακό ζήτημα, αυτή τη φορά μπορούμε να είμαστε παραπάνω αισιόδοξοι.
Εντός της εβδομάδας, αν όχι αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθούν οι επικαιροποιημένες προτάσεις με στόχο την πτώση των τιμών ενέργειας. Αυτή τη φορά η Επιτροπή λαμβάνει υπόψιν της τα αιτήματα των χωρών μελών, όπως αυτά διατυπώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και σχεδιάζει βρει μια λύση που δεν θα βρει καμία χώρα απόλυτα αντίθετη.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές, τα οποία οι χώρες θα μπορούν να αναδιανείμουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, με εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Θα προτείνει επίσης ένα προσωρινό «τέλος αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και έναν κοινό στόχο για να περιορίσουν οι χώρες μέλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειάς σε ώρες αιχμής.
Σύμφωνα όμως με την Μαρία Αρώνη, η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να προτείνει ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως αιτήθηκαν 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές τονίζουν πως για να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια θα πρέπει να μπει ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως πρότεινε η Επιτροπή την προηγούμενη Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια πρόταση θέλει χρόνο προκειμένου να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες, επομένως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προταθεί αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.
Πάντως προβλέπεται πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κρίσιμη ημέρα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ προχωρά το υπ. Ανάπτυξης
Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν