Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Απομακρύνεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ε.Ε

Απομακρύνεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προωθείται η επιβολή έκτακτων φόρων στα «πλεονάζοντα» κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε.

Ο Guradian παρουσιάζει στοιχεία από το σχέδιο με την ονομασία «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια», μετά και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα. Η Ε.Ε. προτίθεται να επιβάλει έκτακτους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με ξεχωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.

Το τελικό κείμενο μπορεί να αλλάξει, αλλά στο προσχέδιο εκφράζονται οι αμφιβολίες της Κομισιόν σχετικά με τη δυνατότητα να υπάρξει ομοφωνία όσον αφορά στην επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού αερίου.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εισάγουν μεγάλες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ αυτών η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία, έχουν ταχθεί κατά του πλαφόν εκφράζοντας φόβους πως το Κρεμλίνο θα «παγώσει» την προμήθεια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη απειλήσει να «μπλόκο» σε περίπτωση που περάσει αυτό το μέτρο.

Σχεδόν 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Γαλλία και Πολωνίας, επιθυμούν αν επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, καθώς κρίνουν πως είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων. Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα γιατί φοβάται πως η Ένωση θα έχει απώλειες από χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν περισσότερα στην άκρως ανταγωνιστική αγορά του υγροποιημένου αερίου.

Ολλανδία και η Δανία είναι επιφυλακτικές απέναντι σε οποιοδήποτε πλαφόν, ενώ η Γερμανία φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν διχαστικό.

Με τα κράτη μέλη να είναι διαιρεμένα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιφορτίζεται με τη σύσταση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποζητά μέτρα που θα ενώσουν.

Από την άλλη, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η πυρηνική ενέργεια.

Επιχειρήσεις αερίου και πετρελαίου, παράλληλα, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν έκτακτο φόρο, ο οποίος περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Στο έγγραφο που διέρρευσε, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πενταπλασιασμός των κερδών των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2022. Αυτά τα «πλεονάζοντα» και «απροσδόκητα» κέρδη, δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η Επιτροπή, αλλά από «απρόβλεπτες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία». Στο κείμενο δεν προτείνεται κανένας συντελεστής για τον έκτακτο φόρο.

Τα κράτη μέλη καλούνται, επίσης, να συμφωνήσουν σε έναν δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αν και δεν έχει προταθεί κανένας αριθμός.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή κρίση: Τι περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο της Κομισιόν – Πότε θα συζητηθεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Συμβούλιο υπ. Ενέργειας της ΕΕ: Καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Στην Κομισιόν η “καυτή πατάτα”



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ