Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Ένας στους 10 καπνιστές ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Καμπανάκι κινδύνου για την όχι και τόσο σπάνια νόσο της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης η οποία πλήττει τουλάχιστον έναν στους 10 καπνιστές ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά συνδέεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως εισπνοή τοξικών ουσιών λόγω επαγγέλματος, πχ. αμίαντο και εισπνοή φτερών πτηνών χτυπούν οι επιστήμονες της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας επισημαίνοντας ότι συμπτώματα όπως ο χρόνιος βήχας, η κόπωση και η δύσπνοια πρέπει να στείλουν τον ασθενή στον προσωπικό ιατρό και τον πνευμονολόγο για περαιτέρω διερεύνηση, όπως εξηγεί ο Αργύρης Τζουβελέκης αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

πνευμονική ίνωση
Από αριστερά οι Aργύρης Τζουβελέκης, Κατερίνα Μαρκοπούλου, Κατερίνα Αντωνίου, Στέλιος Λουκίδης

Της Αλεξίας Σβώλου

Η απαιτούμενη εξέταση για να γίνει η διάγνωση είναι η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας και όπως εξηγεί η πνευμονολόγος Κατερίνα Μαρκοπούλου διευθύντρια ΕΣΥ στην Πνευμονολογική κλινική και το εξωτερικό Ιατρείο Διάμεσων Πνευμονοπαθειών και Σαρκοείδωσης του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ο μέσος Έλληνας ασθενής φτάνει στην διάγνωση τουλάχιστον με τρία έως και τέσσερα χρόνια καθυστέρηση.

Η νόσος είναι ιδιαίτερα περίπλοκη γιατί απαιτεί συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και αυτό καθιστά το χειρισμό της ιδιαίτερο ωστόσο με τα νεότερα φάρμακα που έχουμε τα οποία είναι αντιινωτικά οι ασθενείς έχουνε πολύ καλύτερη πρόγνωση και τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο επιβίωσης.

Ο πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας εξηγεί ότι τα φάρμακα που δίνονται για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ανήκουν στα φάρμακα υψηλού κόστους και δε χορηγούνται απλά με μία συνταγογράφηση από το φαρμακείο. Απαιτούν σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης και ανανέωση κάθε εξάμηνο. Οι ασθενείς δεν θα γίνουν καλά, το νόσημα είναι ανίατο και η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να διαρκέσει για πάντα, ωστόσο κάθε εξάμηνο με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών υπάρχει μία επικαιροποίηση της κατάστασης του ασθενή και έτσι ο ασθενής δεν χάνεται στο σύστημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά την λοίμωξη του κορωνοϊού οι άνθρωποι που πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ανήκουν στην πιο υψηλή ομάδα προτεραιοποίησης για την λήψη αντιικών φαρμάκων σε περίπτωση που νοσήσουν με κορονοϊό.

«Έχουμε φτιάξει την καλύτερη πλατφόρμα πρόσβασης στην Ευρώπη» λέει ο πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης ο οποίος δε βρήκε πουθενά σε κανένα κράτος να υπάρχει πιο φιλική προς τον γιατρό και τον ασθενή πλατφόρμα ώστε να μπορεί να μπει εγκαίρως σε αντιική θεραπεία εφόσον κολλήσει την λοίμωξη του κορωνοϊού.

Για τους ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση είναι πολύ πιο πολύτιμη η επικαιροποίηση του εμβολιασμού από ό,τι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων με τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη να εξηγεί ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν ανοσογονική απάντηση, παράγουν αντισώματα όχι όμως πάρα πολλά οπότε θα ωφεληθούν περισσότερο από την τέταρτη δόση, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα δίνονται σε ανθρώπους που δεν μπορεί ο οργανισμός τους να παράξει αντισώματα, άρα τα δίνουμε έτοιμα.

Οι ειδικοί της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας καταλήγουν στο ότι η πανδημία μας δίδαξε πως με τη βοήθεια των αντιικών χαπιών που ήδη έχουν δοθεί περισσότερες από 30.000 θεραπείες στην Ελλάδα σε ισάριθμο αριθμό ασθενών, με την κουλτούρα της μάσκας για τους ευπαθείς και με τον εμβολιασμό περιορίστηκαν πολύ οι παροξύνσεις των χρόνιων πνευμονοπαθειών με αποτέλεσμα να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας και γι’ αυτό μπορούμε τώρα να λέμε ότι είμαστε στην ενδημική φάση της Covid 19. Ωστόσο οι ευπαθείς θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και μάλιστα ο Στέλιος Λουκίδης αναρωτιέται πότε ιατρική επιστήμη θα κάνει την αυτοκριτική της και θα διερωτηθεί γιατί άφησε τόσα χρόνια να περάσουν και χρειάστηκε να έρθει μία πανδημία σαν την Covid πανδημία ώστε να αποφασίσουν όλοι επιστήμονες να συστήσουν στους ανθρώπους με εύθραυστη υγεία το χειμώνα στους συγχρωτισμούς να φορούν μάσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση «Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο»

Πλεύρης: Αρχές Οκτωβρίου τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ