Σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, από το Harvard University της Βοστώνης μέχρι το Queensland University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι απόφοιτοι της Ιατρικής εκφωνούν στην ορκωμοσία τους τον Όρκο του Ιπποκράτη. Η Ελλάδα ωστόσο, μέσω του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, φέρνει για πρώτη φορά στα ξένα πανεπιστήμια την αναπαράσταση της αυθεντικής τελετής που γινόταν πριν από 2.500 χρόνια στο Ασκληπιείο στην Κω.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Η τελετή με το μυσταγωγικό τελετουργικό «ταξιδεύει» για πρώτη φορά στο εξωτερικό.
Τελετή
Η τελετή του Όρκου του Ιπποκράτη, που ήδη εδώ και μερικά χρόνια αναβιώνει στο νησί της Κω, ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός συνόρων, για την ορκωμοσία 93 νέων γιατρών, γυναικών και ανδρών στην Παβία της Ιταλίας, με στόχο να ταξιδέψει και σε άλλα πανεπιστήμια, και η διοργάνωσή της να συμπεριληφθεί στο τελετουργικό της Ορκωμοσίας όλων των νέων γιατρών. Πριν από λίγες ημέρες, στην 1η τελετή αναπαράστασης του αυθεντικού Ιπποκράτειου Όρκου στο εξωτερικό, 93 νέες γιατρίνες και γιατροί, απόφοιτοι του ιστορικού Πανεπιστημίου της Παβία, έδωσαν στα ιταλικά τον αρχαιοελληνικό Όρκο του «πατέρα της Ιατρικής». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, ο α’ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Πάντος, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία με τις οικογένειές τους, πολλοί Έλληνες γιατροί που σπούδασαν στην Παβία και εργάζονται εκεί και η ομάδα που αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη με τις οκτώ ιέρειες του Ασκληπιείου, εκ των οποίων τέσσερεις ήταν νεαρές Ελληνίδες που σπουδάζουν στην Παβία.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Παβία Μάρκο Μπενάτσο, η Ελληνίδα αντιπρύτανης Ελλάς Τσένα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Παβία Κλαούντιο Λίζι και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής.
Δενδροφύτευση
Πριν από την τελετή, οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Ινστιτούτου μαζί με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Παβία φύτεψαν στον βοτανικό κήπο της πόλης έναν πλάτανο που ταξίδεψε από την Ελλάδα, με στόχο σε λίγα χρόνια που θα έχει μεγαλώσει, οι ορκωμοσίες των νέων γιατρών να γίνονται στη σκιά των κλαδιών του. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Παβία να επισκεφθούν την Κω ώστε να «ζήσουν» την αναπαράσταση του Ιπποκράτειου Όρκου στο Ασκληπιείον, με στόχο όλοι οι γιατροί στον κόσμο να κάνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αυτή την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, στο νησί του πατέρα της Ιατρικής, ώστε το χώμα της Κω να γίνει το σημείο σύνδεσής τους με τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και ανδρώθηκε η δυτική Ιατρική.
Αυτό είναι άλλωστε και το όραμα του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, να γίνει η παρακαταθήκη του Ιπποκράτη ένα εξελισσόμενο δίκτυο που θα ενώνει όσους ασκούν την Ιατρική, όπου κι αν την ασκούν, ανεξαρτήτως γεωγραφικού μήκους και πλάτους, κουλτούρας, γλώσσας και εθίμων, με την Ελλάδα στο επίκεντρο αυτού του παγκόσμιου χάρτη.
Με αφορμή την τελετή της αναπαράστασης του Ιπποκράτειου Όρκου ο Γιώργος Πατούλης τόνισε πως στην Ιατρική η μάθηση συνεχίζεται και ότι οι απόφοιτοι της Ιατρικής δεν σταματούν να εκπαιδεύονται. Από τη μεριά του ο α’ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος πρόσθεσε: «Σε ένα από τα αρχαιότερα και τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια για τον τομέα της έρευνας, στο Πανεπιστήμιο της Παβία, μεταλαμπαδεύουμε στους φοιτητές και τους αποφοίτους τις αρχές και τις αξίες του ‘‘πατέρα της Ιατρικής’’ Ιπποκράτη, με την ευχή οι νέοι συνάδελφοι που έδωσαν τον Όρκο να υπηρετούν ανιδιοτελώς τον άνθρωπο».
[postgallery]