Με την πανδημία Cοvid να μεταβαίνει στην ενδημική της φάση, είναι η καταλληλότερη ώρα να διδαχτούμε από τις χώρες που άφησαν ως παρακαταθήκη για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ένα success story στη διαχείριση του κορωνοϊού, ώστε να είμαστε «διαβασμένοι» όταν η επόμενη υγειονομική απειλή μάς χτυπήσει την πόρτα.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Η γιατρός Σοφία Κωνσταντινοπούλου, που εργάζεται στα Εμιράτα, μιλά στην «Μ» για την προσωπική εμπειρία της
Ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμα, όντας πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς οργάνωσαν γρήγορα ένα άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τη βοήθεια γιατρών από άλλες χώρες που εργάζονταν εκεί, με τους περισσότερους να έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ. Μεταξύ των πρωτεργατών στο success story του Άμπου Ντάμπι η Ελληνίδα παιδοπνευμονολόγος Σοφία Κωνσταντινοπούλου, που μαθήτευσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (Penn University) έχοντας ως μέντορά της τον καθηγητή Παιδιατρικής και πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.
Αντιμετώπιση
Η Σοφία Κωνσταντινοπούλου τα τελευταία επτά χρόνια εργάζεται στο νοσοκομείο Skheikh Khalifa Medical City, που ήταν το κέντρο αναφοράς του τεράστιου oμίλου υγείας SEHA Pure Health, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος όμιλος έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -γεγονός που καταδεικνύει την εξωστρέφεια και το πνεύμα συνεργασίας που διέπουν τις ερευνητικές προσπάθειες και τις υπηρεσίες υγείας των ΗΑΕ. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η Σοφία Κωνσταντινοπούλου: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Άμπου Ντάμπι διπλασίασε τις ερευνητικές του δυνατότητες, ενδυναμώνοντας τη θέση του ως ένα νέο hub για τις ιατρικές επιστήμες, προσελκύοντας τοπικές, περιφερικές και παγκόσμιες συνεργασίες».
Η έντονη ερευνητική δραστηριότητα των ΗΑΕ επιβεβαιώνεται από δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις στο έγκυρο περιοδικό «Nature Communications», με κύρια ερευνήτρια την Dr Nawal AlKaabi, που είναι η επιστημονική υπεύθυνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων της χώρας – δηλαδή στο αντίστοιχο του Control Disease Center (CDC) των ΗΠΑ.
Οι δημοσιεύσεις αφορούν την αποτελεσματικότητα του BBIP-CorV εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης με Covid-19 και την ασφάλεια και ανοσογονικότητα της αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το BBIP-CorV εμβόλιο, σε συνεργασία με την εταιρεία Sinopharm.
Αξιοποιώντας το μάθημα της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΑΕ συμμετείχε σε συνάντηση κορυφής G-20 των Ομάδων Εργασίας για την Υγεία στην Ινδονησία, προκειμένου να συζητήσει για την ενδυνάμωση της παγκόσμιας υγείας μέσω της δημιουργίας ερευνητικών hubs για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των αναδυόμενων πανδημιών του μέλλοντος.
Ουσιαστικά το Άμπου Ντάμπι έχει να επιδείξει υψηλό ποσοστό μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού (το δεύτερο μετά το Ισραήλ), τον υψηλό αριθμό μοριακών τεστ ανίχνευσης του Covid-19 ανά κάτοικο, σε συνδυασμό με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ίδρυση νέων νοσοκομείων για πάσχοντες με ήπια νόσο, αλλά και την αύξηση του αριθμού των κλινών, μεταξύ αυτών και κλινών ΜΕΘ για τους βαρέως πάσχοντες. Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης ήδη από την αρχή της πανδημίας, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, την εφαρμογή του Green pass (ανάλογο με αυτό που ίσχυσε στην Ελλάδα), την άμεση ενσωμάτωση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου και την πρωτοφανή κινητοποίηση σε κρατικό επίπεδο, ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας.
Εκπαίδευση
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας του Άμπου Ντάμπι, στη συνάντηση «H20», που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
Στη 10ετή εκπαίδευση και εργασία της στην Αμερική στο πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP), σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Penn, η Σοφία Κωνσταντινοπούλου απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ συνεργάστηκε και με τον δρα Πολ Οφίτ, τον διευθυντή του κέντρου ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς του CHOP, εκεί όπου ανακαλύφθηκε το εμβόλιο ενάντια στον ροταϊό, το οποίο προστατεύει τα παιδιά από επικίνδυνες γαστρεντερίτιδες. Στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, η παιδοπνευμονολόγος μαθήτευσε στο πλευρό του Θεοκλή Ζαούτη, εργαζόμενη στον τομέα των παιδιατρικών λοιμώξεων. Επίσης συμμετείχε σε διάφορους οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, γεγονός που της επέτρεψε να είναι σε διαρκή επαφή με την επιστημονική κοινότητα στην Αμερική για τα θέματα της πανδημίας και έτσι μπόρεσε να συμβάλει στη διαχείριση των βαρέων περιστατικών παιδιών με κορωνοϊό που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών σε παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Σήμερα που τα πανδημικά κύματα υποχωρούν, η Σοφία Κωνσταντινοπούλου κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο να γυρίσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. «Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο εξωτερικό σε διαφορετικές μεταξύ τους χώρες και με φαινομενικά αντικρουόμενες κουλτούρες, θα ήθελα να προσφέρω και εγώ ό,τι μπορώ στη χώρα μου. Πιστεύω ότι σε επίπεδο λαών, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, πάρα από αυτά που μας χωρίζουν. Γνώμονας στην καθημερινή μου πράξη είναι πως η υγεία (ψυχική και σωματική) αποτελεί υπέρτατο αγαθό, αλλά και πως το μέλλον κάθε κοινωνίας βασίζεται στα παιδιά. Για αυτόν τον σκοπό, θα εξακολουθώ να εργάζομαι αδιάκοπα», λέει η παιδοπνευμονολόγος, χωρίς να κρύβει τον θαυμασμό της για το έργο των Ελλήνων γιατρών, που με την εύρωστη επιστημονική τους κατάρτιση, τη φιλοτιμία και το θάρρος τους ανταποκρίνονται επάξια ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.