Η νέα πλατφόρμα πανευρωπαϊκού διαλόγου που εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στην Πράγα φέρει τη φιλόδοξη ονομασία Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα αναφορικά με τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις του εγχειρήματος που δεν έχουν λάβει απαντήσεις.
Η πατρότητα της ιδέας αποδίδεται στον πρόεδρο της Γαλλίας. Τον περασμένο Μάιο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταθέσει προτάσεις για να ξεπεράσει η Ευρώπη τις πολλαπλές προκλήσεις.
«Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά, δημοκρατικά κράτη, να βρουν έναν νέο χώρο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας εντασσόμενα στο δικό μας αξιακό υπόβαθρο».
Στο πλαίσιο αυτού του νέου οργανισμού όλοι μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Για τη Γαλλία είναι μια ευκαιρία να φέρει τη Βρετανία πιο κοντά στην υπόλοιπη ήπειρο. Για άλλες χώρες, αυτή η πλατφόρμα μπορεί να γίνει ο προθάλαμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κίνητρα του καθενός είναι διαφορετικά. Πριν από όλα όμως, πρέπει να βρεθεί τρόπος λειτουργίας.
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι μικρός και περιορισμένος
Ο Μουτζάμπα Ράχμαν, γενικός διευθυντής της Eurasia Group στο Λονδίνο σημειώνει ότι «θα πρόκειται για έναν διακυβερνητικό οργανισμό. Οι χώρες που θα τον απαρτίζουν θα είναι οι βασικές του συνιστώσες. Δεν θα αποκτήσει θεσμικό ρόλο. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι μικρός και περιορισμένος».
Παρά το θολό πεδίο δραστηριοποίησης της νέας πλατφόρμας, η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα προσφέρει άμεσα ορισμένες ευκαιρίες.
«Το πιο σημαντικό, νομίζω, αποτέλεσμα που θα προέλθει σε πολύ κοντινό ορίζοντα θα θα απορρέει από τις διμερείς επαφές που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο αυτής της Συνόδου. Στο πρόγραμμα προβλέπονται δύο έως τρεις ώρες ελεύθερου χρόνο ώστε οι 44 αρχηγοί κρατών να συναναστραφούν και να αλληλεπιδράσουν και να αναλάβουν δεσμεύσεις μεταξύ τους», καταλήγει ο Μουτζάμπα Ράχμαν.
Τελικά, το περίγραμμα, η μέθοδος λειτουργίας αλλά τα όποια αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από αυτή τη νέα πλατφόρμα είναι κάτι που θα φανεί σε επόμενο χρόνο. Ωστόσο, η παρουσία περισσότερων από 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Πράγα αποδεικνύει το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης, αν μη τι άλλο, για διάλογο.