Οι Ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να ολοκληρώσουν την λεγόμενη «διαδικασία απαλλαγής» για το 2020 για τη Frontex και το Συμβούλιο, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης της ΕΕ (OLAF).
Με 345 Ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί τη χορήγηση απαλλαγής στη Frontex, οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα πορίσματα της έρευνας και το μέγεθος των σοβαρών παραπτωμάτων και άλλων παρατυπιών που διαπίστωσε η OLAF, υπό τη διαχείριση του προηγούμενου εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Οργανισμός δεν προστάτευσε τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, συμμετείχε στις παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τον αποτροπιασμό τους σχετικά με την αυτοκτονία μέλους του προσωπικού, η οποία «σχετίζεται με εικαζόμενες πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης» και σημειώνουν ότι το 2020 αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, εκ των οποίων οι 15 έκλεισαν χωρίς περαιτέρω διερεύνηση.
«Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τον διορισμό της νέας προσωρινής διευθύντριας του Frontex τον Ιούλιο του 2022, για τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί και για τις θετικές αλλαγές όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον νέο τρόπο διαχείρισης εντός του Οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να τον καταστήσει ασφαλή χώρο εργασίας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν δημόσια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό ενδέχεται να είναι βαθύτερης διαρθρωτικής φύσης και να ξεπερνούν την αμέλεια και τα λάθη μεμονωμένων ατόμων, όπως διατείνεται το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Το σημείο αυτό τονίστηκε από πολλούς Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί ευθύνης του Frontex για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Από την άλλη, πολλοί ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης της απαλλαγής, αναφερόμενοι στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στον Frontex και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο στην προηγούμενη έκθεσή του.
Στην έκθεσή τους, οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει εφαρμόσει ορισμένες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, ζητούν την αναστολή των δραστηριοτήτων στήριξης της Frontex στην Ουγγαρία, δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ΜΜΕ που είχαν πρόσβαση στην έκθεση της OLAF, σύμφωνα με την οποία η πρώην εκτελεστική ηγεσία του Οργανισμού ήταν ενήμερη για παράνομες επαναπροωθήσεις και στήριζε και συμμετείχε στη χρηματοδότησή τους. Το ΕΚ παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει σοβαρή ευθύνη και να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να καταστήσει τους οργανισμούς και τους φορείς της ΕΕ υπόλογους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, το ΕΚ εξέφρασε περαιτέρω ανησυχία για το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορές, διερμηνέας που απασχολείται από τον Οργανισμό δέχθηκε επίθεση από Έλληνες συνοριοφύλακες, μαζί με τουλάχιστον 100 υπηκόους τρίτων χωρών, και στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία και καλεί τον Οργανισμό και τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα και να επιβάλουν κυρώσεις για κάθε πιθανό παράπτωμα.
Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα της ΕΕ εκτελούν τον προϋπολογισμό τους, λαμβάνοντας απόφαση σχετικά με τη χορήγηση, την αναβολή ή την άρνηση χορήγησης απαλλαγής. Ως αρμόδια για την απαλλαγή αρχή, το Κοινοβούλιο τηρεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπόλογα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν τους δημόσιους πόρους.
ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη της Αριστεράς
“Μεγάλη νίκη της Αριστεράς” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητήσει, εκτός ημερησίας διατάξεως, την Έκθεση της OLAF για τη δράση της FRONTEX, μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT) σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της εν λόγω έκθεσης.
Η Έκθεση της OLAF(Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη δράση της Frontex».
Καταγγέλλεται επίσης ότι «η Τουρκία αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα εργαλειοποίησης» του ανθρώπινου πόνου και της ανάγκης των προσφύγων για ασφάλεια, άσυλο και ένα καλύτερο μέλλον.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι στην έκθεση της OLAF «καταγράφονται πιέσεις των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις».
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα με 209 ψήφους υπέρ έναντι 135 κατά σε σύνολο 358 Ευρωβουλευτών που ψήφισαν, ενώ οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση, σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Frontex: 30% αύξηση στον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στην ΕΕ
Επίθεση Τσαβούσογλου σε Ελλάδα, ΕΕ και Frontex