Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ενεργειακή Κρίση: Το μισό βήμα στη Σύνοδο Κορυφής και οι… πονηριές της Γερμανίας

Ενεργειακή Κρίση: Ολοι κάτι πήραν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να σχηματοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και μπορεί οι ηγέτες της Ε.Ε. να έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να εργαστεί σε προτάσεις για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ωστόσο απομένουν πολλές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν.

Η Γερμανία, που αντιδρούσε σθεναρά στην επιβολή πλαφόν, τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Πόσα βήματα πίσω έκανε θα αποδειχθεί όταν κλειδώσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Το ζήτημα πάντως, θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν παρέλειψε να επισημάνει πως είναι πιθανό να χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Αυτή του η τοποθέτηση δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού δίνει ουσιαστικά στη Γερμανία και σε άλλους δικαίωμα βέτο στην τελική πρόταση, εάν χρειαστεί.

Για μισό βήμα όσον αφορά την επιβολή πλαφόν, κάνουν λόγο πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές κάτι που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο «στρατηγική καθοδήγηση». «Ένας πολύ καλός και σταθερός οδικός χάρτης», είπε ο Φον ντερ Λάιεν.

«Μια λίστα με μέτρα για τα οποία πρόκειται να εργαστούμε περαιτέρω», συμφώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που στεκόταν δίπλα της.

«Σήμερα ήταν μια καλή άσκηση για να ακούμε ο ένας τον άλλον και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι είναι «πολύ δύσκολο να δούμε» ότι το ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Πρέπει πραγματικά να αξιολογήσουμε όλα τα υπέρ και τα κατά και τις συνέπειες», είπε στους δημοσιογράφους. «Εάν δεν πληροί τις απαιτήσεις, για παράδειγμα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερη τιμή βάσης ή σε απώλεια ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ευρώπη».

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις καθίσταται σαφές πως οι ηγέτες μπορεί να έκαναν ένα πρώτο μικρό βήμα για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά οι διαφωνίες παραμένουν και πιθανότατα αυτό θα πάει πίσω το συγκεκριμένο μηχανισμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό δύσκολο χειμώνα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει μόνες του να βρουν λύσεις για να αντιμετωπίσου το τσουνάμι της ακρίβειας και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Δυστυχώς η Ε.Ε. εξακολουθεί να κινείται με… ρυθμούς χελώνας, την ώρα που ύφεση πλησιάζει επικίνδυνα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Αμαλία Κάτζου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ