Οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση, σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιδείξουν κι άλλη υπομονή ώστε να ανακουφιστούν από τη συμπίεση που προκαλεί ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός.
Τα συμβόλαια αναφοράς έπεσαν κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, γράφει το Bloomberg.
Αλλά η αργή εμφάνιση της μείωσης αυτής στους λογαριασμούς ενέργειας και οι γενικές αυξήσεις που σημειώνονται στα αγαθά και τις υπηρεσίες, σημαίνει πως η πίεση για τα εισοδήματα συνεχίζεται. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως οι μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου περνούν μόνο μερικώς στον καταναλωτή.
Η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρηματικών. Οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες για να βρεθεί η «χρυσή« λύση για τα αναγκαία μέτρα, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για ελλείψεις το χειμώνα έχουν μειωθεί καθώς οι αποθήκες έχουν γεμίσει. Το Bloomberg Economics σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές άντεξαν εκπληκτικά καλά και οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βοήθησαν να καλυφθεί μέρος του κενού που άφησε η πτώση των ρωσικών ροών.
«Οι τιμές έχουν πέσει και αν ο καιρός είναι ήπιος, οι πολίτες ακολουθήσουν την έκκληση να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας και κάποια από τα χειρότερα αποτελέσματα αποτιμηθούν από τις αγορές, η Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια περαιτέρω πτώση του ενεργειακού κόστους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αποφεύγεται η ύφεση, ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί νωρίτερα από το αναμενόμενο και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει από τις επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων» γράφει το μέσο.
Οι τιμές ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, δεδομένων των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη, οι οποίες καθυστερούν την εποχική αύξηση της ζήτησης θέρμανσης.
Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις φτάσει το κρύο. Η Ευρώπη μπορεί να δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της το επόμενο καλοκαίρι χωρίς ρωσικό αέριο, ενώ ο ανταγωνισμός για το ζωτικής σημασίας καύσιμο με την Κίνα μπορεί να ενταθεί.
«Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και οι αποθήκες αδειάζουν, η πραγματικότητα της αγοράς με την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θα σημαίνει υψηλότερες τιμές, που θα μεταφράζονται σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις» δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι η προθεσμιακή καμπύλη θα κατέβει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακρίβεια: Αύξηση 32% στις τιμές εισαγωγών – Επιμένει ο πληθωρισμός
ΕΚΤ: Για μεγάλο διάστημα θα είναι εκτός στόχου ο πληθωρισμός