Δώδεκα γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Καναδής Μέλανι Ζολί, καταδίκασαν χθες Τετάρτη από κοινού τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες διαρκούν πλέον 41 ημέρες.
“Ως γυναίκες και υπουργοί Εξωτερικών, αισθανόμαστε πως έχουμε την ευθύνη να αντηχήσουμε τη φωνή των γυναικών του Ιράν”, ανέφεραν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας, του Κοσόβου, της Λιβύης, του Λιχτενστάιν, της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας στην κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.
Οι δώδεκα ΥΠΕΞ εξέφρασαν την “αλληλεγγύη τους στις θαρραλέες Ιρανές οι οποίες ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συνάθροιση και υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους”.
Οι υπουργοί καταδίκασαν ταυτόχρονα “τη βίαιη επιβολή” της ιρανικής νομοθεσίας για τη μαντίλα και “την καταστολή σε εξέλιξη εναντίον των διαδηλωτών”, στην οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 141 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε προχθές Τρίτη από τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο.
Η Μαχσά Αμινί, Ιρανή κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.
Ο θάνατός της υπήρξε το έναυσμα μαζικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται απ’ άκρου σ’ άκρο του Ιράν. Νεαρές και μαθήτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με ακάλυπτα τα κεφάλια, βάζοντας φωτιά στις μαντίλες τους, αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw ανέφερε μέσω Twitter ότι έπειτα από συγκέντρωση στη Σαγέζ, γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, όπου έγινε τελετή για τη συμπλήρωση 40 ημερών πένθους από τον θάνατό της, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πέταξαν δακρυγόνα κι άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιράν: Διαδήλωση στο μνήμα της Μαχσά Αμινί – Άνοιξαν πυρ οι δυνάμεις ασφαλείας
Μαθήτρια στο Ιράν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει ύμνο υπέρ του καθεστώτος