Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι Coldplay «τραγουδούν» τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης – «Για όσους μάχονται για την ελευθερία»

Ένα ιρανικό τραγούδι που έχει γίνει ο ύμνος της αιματηρής εξέγερσης στο Ιράν, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω της συναυλίας τω Coldplay στην Αργεντινή.

Η βρετανική μπάντα έπαιξε το Baraye στο Μπουένος Άιρες, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, στην έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της, με την εξόριστη Ιρανή ηθοποιό Golshifteh Farahani επί σκηνής να τραγουδά το κομμάτι στα φαρσί.

Η συναυλία της Παρασκευής μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε κινηματογράφους 81 χωρών – αν και όχι στο Ιράν, όπου το κομμάτι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη όποιου το παίζει ή το τραγουδά.

«Νέες και νέοι στο Ιράν μάχονται για την ελευθερία τους, το δικαίωμά τους να είναι ο εαυτός τους» ανέφερε στη συναυλία τού Σαββάτου ο φρόντμαν του συγκροτήματος, Κρις Μάρτιν.

Αφού προσκάλεσε τη Φαραχανί στη σκηνή, είπε στους φαν: «Ίσως να μην ξέρετε αυτό το τραγούδι, όμως πρέπει να τα δώσουμε όλα γιατί θα το στείλουμε με αγάπη από εδώ στο Ιράν».

Το Baraye -που σημαίνει “για…” ή “λόγω…”- έχει γραφτεί από έναν από τους πιο δημοφιλείς Ιρανούς μουσικούς, τον Shervin Hajipour. Οι στίχοι του είναι μια «συρραφή» 31 μηνυμάτων που ανάρτησαν online Ιρανοί πολίτες για το δράμα τους, τον πόνο και το θρήνο.

«Για τον χορό στους δρόμους», «για κάθε φορά που φοβόμαστε να φιλήσουμε τους εραστές μας», «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία», είναι μερικοί από τους στίχους του Χατζιπούρ που δικαιολογούν και τον τίτλο του τραγουδιού.

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, το τραγούδι έγινε viral, με τον 25χρονο δημιουργό του να συλλαμβάνεται και το κομμάτι να διαγράφεται από το Instagram.

Όπως έγινε γνωστό, αργότερα ο μουσικός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο έκτοτε παραμένει σιωπηλός.
Αντιθέτως, το τραγούδι του έχει κάνει παγκόσμιο θόρυβο, κυκλοφορώντας ευρέως στο διαδίκτυο, προκαλώντας επανάσταση και ενώνοντας ανθρώπους και λαούς.

Το Ιράν σπαράσσεται από βίαιες και φονικές διαδηλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε έχασε τη ζωή της στα χέρια της «αστυνομίας ηθικής» για μία μαντήλα η 22χρονη Μάχσα Αμινί.

Έκτοτε, τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 14.000 έχουν συλληφθεί στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ιράν: Επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Μαχαμπάντ

Δώδεκα γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν τις μεθόδους καταστολής του Ιράν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ