Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Bloomberg: Η Σουηδία “εξευμενίζει” σιγά-σιγά την Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στο NATO

Ο νέος ηγέτης της Σουηδίας κάνει πρόοδο προς το να πείσει την Τουρκία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τα αιτήματα της Άγκυρας, προκειμένου η τελευταία να συναινέσει στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο NATO, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους με γνώση της κατάστασης, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Στοκχόλμη προχώρησε σε νέες παραχωρήσεις προς την Τουρκία λίγες ημέρες πριν από μία συνάντηση – “κλειδί” του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας. Ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης θα προσπαθήσει να πείσει τον αρχηγό του τουρκικού κράτους να άρει τις επιφυλάξεις για την είσοδο της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία και να στείλει προς κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης τόσο της χώρας του, όσοω και της Φινλανδίας. Οι δύο χώρες, μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, ζητούν να εισέλθουν στη συμμαχία μετά τις σεισμικές αναταράξεις που επέφερε στις διεθνείς σχέσεις η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Σάββατο, η σουηδική κυβέρνηση δέχθηκε να αποστασιοποιηθεί διακριτά από κουρδικές οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκρατικές”, ενώ νωρίτερα είχε άρει κάθε εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τα βήματα αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ και αφού η Σουηδία θα έχει ενταχθεί στο NATO, τόνισαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι απόρρητες.

Η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, είναι οι μόνες δύο από τις 30 χώρες του NATO που δεν έχουν κυρώσει διά μέσου του κοινοβουλίου τους τα πρωτόκολλα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO, κυρίως λόγω της ισχυρής παρουσίας κουρδικών οργανώσεων στο σουηδικό έδαφος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει το φάσμα προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023, προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πιο εθνικιστικού εκλογικού ακροατηρίου, πιέζοντας τις δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες να καταστείλουν τις δραστηριότητες όχι μόνο του – παράνομου σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση – Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), αλλά και το συριακό παρακλάδι του, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο, διά μέσου των ένοπλων Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), συνεργάστηκε με τον δυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Κρίστερσον έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης εντός του Οκτωβρίου και αποτελεί συνασπισμό δύο κεντροδεξιών και ενός κεντρώου κόμματος, λαμβάνοντας ψήφο ανοχής και από τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνομιλία Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο NATO

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία θα αποφασίσουν για το ζήτημα του NATO έως τις 24 Μαΐου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ