Απέλπιδες προσπάθειες να σώσουν τους αγαπημένους τους που έλαβαν φύλλο πορείας και ταξίδεψαν στην Ουκρανία, κάνουν Ρωσίδες που ασκούν πιέσεις στο Κρεμλίνο για ενίσχυση του εξοπλισμού και την κατάλληλη εκπαίδευσή τους. Την ίδια ώρα, εντείνεται η δυσαρέσκεια στη χώρα για την πολεμική επιχείρηση.
Μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, εντάθηκαν οι κινητοποιήσεις από μητέρας, συζύγους και αδελφές. Περιφερειακοί κυβερνήτες συναντήθηκαν με ακτιβιστές και τούς υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια συνάντηση μαζί τους ήδη αυτή την εβδομάδα.
Καθώς ο πόλεμος διανύει τον ένατο μήνα του, οι προσπάθειες του Πούτιν να προστατεύσει τον πληθυσμό του από το κόστος των μαχών έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και το Κρεμλίνο επιχειρεί να μειώσει τον αντίκτυπο όπου μπορεί. Οι Αρχές υπόσχονται μετρητά και άλλες παροχές για τις οικογένειες όσων επιστρατεύονται και δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και θα τους φροντίζουν.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις δεν πείθουν και καταγράφονται αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές. Ειδικότερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 15 μέρη, με τις μεγαλύτερες να είναι κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Verstka, ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης – από τα λίγα που καλύπτουν τις εξελίξεις. Τα αιτήματα των οικογενειών συνήθως δεν είναι πολιτικά. Εστιάζουν στη διασφάλιση ότι οι άνδρες τους θα λάβουν επαρκή εκπαίδευση και εξοπλισμό και ότι θα τους φροντίσουν στο μέτωπο.
Ο Πούτιν, τον περασμένο μήνα, νουθέτησε τους αξιωματούχους του και ζήτησε να εκπληρωθούν όλα τα παραπάνω. Υποσχέθηκε, δε, πως «θα μιλήσω ο ίδιος με τους ανθρώπους για να πάρω κάποια σχόλια».
Και οι κυβερνήτες ορισμένων περιοχών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, αλλά οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα μέχρι στιγμής. Άλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι οι στρατιώτες στο μέτωπο είναι «ζωντανοί και υγιείς».
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά να βελτιώσουν τις συνθήκες των στρατιωτών» δήλωσε η Εκατερίνα Σούλμαν, πολιτική επιστήμονας και συνεργάτης της Ακαδημίας Robert Bosch στο Βερολίνο. «Αλλά, για τον λόγο αυτό είναι πιο δύσκολο για τις Αρχές να τους αγνοήσουν ή να ενοχοποιήσουν αυτές τις διαμαρτυρίες ως εξτρεμισμό ή ξένη επιρροή».
Μειώνεται η στήριξη στον πόλεμο
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον πόλεμο έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα των πρώτων μηνών του. Απ΄όταν η αντεπίθεση της Ουκρανίας, δηλαδή, αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τεράστιες εδαφικές εκτάσεις. Η ανησυχία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, η οποία προκάλεσε την έξοδο έως και μισού εκατομμυρίου Ρώσων από τη χώρα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν καλύψει τις κινητοποιήσεις, αλλά έχουν κυκλοφορήσει πλάνα στα social media με εξαγριωμένες γυναίκες να επιχειρούν να φτάσουν στην εμπόλεμη ζώνη για να σώσουν τους συγγενείς τους, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα κανενός βίντεο μέχρι στιγμής.
Και παρά τις δηλώσεις συμπάθειας, οι Αρχές φαίνεται ότι προχωρούν σε σκληρές διώξεις. Μια ομάδα κατήγγειλε ότι οι Αρχές απείλησαν μια δασκάλα με σύλληψη αν δεν σιωπούσε. Οι στρατευμένοι έχουν, επίσης, προειδοποιηθεί ότι τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι
ΟΗΕ – Ουκρανία: Έκκληση να διερευνηθούν οι εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από Ουκρανούς