Ακρίβεια: Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαζε στάση και ενώ έως τώρα υποστήριζε ότι η ακρίβεια είναι συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις προηγήθηκαν του πολέμου στην Ουκρανία και ανεβάζει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 από το 3% του προσχεδίου στο 5%. Ακόμη δηλώνει ότι κι αυτή η κυβέρνηση νιώθει πια υποχρεωμένη να δεχτεί ότι το πληθωριστικό κύμα που «διαβρώνει» τα εισοδήματα θα παραμείνει ιδιαίτερα ισχυρό και την επόμενη χρονιά και θα αποκλιμακωθεί πολύ πιο αργά απ’ ό,τι έως τώρα μας έλεγε.
Υπάρχει όμως περίπτωση η κυβερνητική πρόβλεψη για πληθωρισμό 5% το 2023 να αποδειχτεί ξανά άστοχη, δεδομένου ότι βασίζεται σε υπεραισιόδοξες παραδοχές, δηλαδή σε υπόθεση για τιμές στο φυσικό αέριο στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα και πετρέλαιο στα 85 δολάρια για όλο το 2023. Οι τιμές αυτές αποτελούν τα παρόντα χαμηλά επίπεδα, που όμως εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσουν για πολύ και θα αυξηθούν όσο σφίγγουν τα κρύα, αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης και προστίθενται κι άλλες ευρωπαϊκές κυρώσεις στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, αρχής γενομένης από τις 5 Δεκεμβρίου. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα, που λόγω των υψηλών έμμεσων φόρων στα καύσιμα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ και λόγω των κυβερνητικών επιλογών υπέρ της προστασίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κάνει πρωταθλητισμό στο ακριβό ρεύμα, να κινδυνεύει να καταλήξει με έναν πληθωρισμό πολύ ψηλότερο του 5% και το επόμενο έτος.
Εν πάση περιπτώσει, με πληθωρισμό είτε στο 5% είτε στο 10% το 2023 η ουσία είναι ότι ακόμη κι αν υπολογίσουμε με τον πιο μπακάλικο τρόπο το συσσωρευμένο πληθωριστικό κύμα του τελευταίου ενάμιση χρόνου και τις προσδοκίες για το 2023 (5% τον Δεκέμβριο 2021 + 10% το 2022 σε ετήσια βάση + 5% που δέχεται η κυβέρνηση ή 10% για το 2023), καταλήγουμε σε μια τρομακτική πληθωριστική έκρηξη της τάξης του 20-25% μέσα σε δυόμισι χρόνια, που είναι χωρίς προηγούμενο στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια. Την προηγούμενη φορά που την είχαμε στην Ελλάδα της δραχμής συνοδευόταν τουλάχιστον από αυξήσεις μισθών και θεσμοθέτηση της ΑΤΑ.
Απομυζούν τα πιο φτωχά φορολογικά στρώματα
Τώρα όμως αντ’ αυτών η κυβέρνηση της ΝΔ ενόψει εκλογών διαφημίζει ως μεγάλη υπόθεση την αύξηση 7,5% που θα πάρει από τον Ιανουάριο του 2023 ένα μέρος των συνταξιούχων με τις παγωμένες επί δέκα χρόνια συντάξεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού που παραμένει ακόμη χαμηλότερος του κατώτατου που ίσχυε προ μνημονίων και αυτοπροβάλλεται ως η κυβέρνηση των φοροαπαλλαγών, ενώ αυξάνει τα πληθωριστικά φορολογικά έσοδα από έμμεσους φόρους, απομυζώντας ό,τι περισσότερο μπορεί από τα φτωχότερα στρώματα, τα οποία δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, στέγαση και λογαριασμούς ρεύματος, για να τα κάνει φοροαπαλλαγές με προτεραιότητα τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες.
Το μέγεθος της κοινωνικής αδικίας που επιτελείται υπό την επίδραση του υψηλού πληθωρισμού και της κυβερνητικής επιλογής να διατηρηθούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ και ΕΦΚ στην κατανάλωση που μας έμειναν κληρονομιά από την εποχή των μνημονίων, αποτύπωσε το τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, καταγράφοντας το πλήγμα που υπέστησαν τα εισοδήματα των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας.
Απώλειες-σοκ για τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ, μόνο μέσα σε πέντε μήνες, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ο κατώτατος μισθός, που στην Ελλάδα είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, έχασε 19% της αγοραστικής του δύναμης. Μες στο 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ έφτασαν στο 40% και για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ το 14%. Στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια οι απώλειες είναι μικρότερες από 11% και μάλιστα όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο περισσότερο μειώνονται.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (σύστημα ΗΛΙΟΣ) 652.874 συνταξιούχοι (26,5%) έφτασαν τον Οκτώβριο με σύνταξη 470 ευρώ καθαρά στα πρόθυρα της επαιτείας. Αλλά δεν πειράζει, η κυβέρνηση θα τους δώσει αυξήσεις 7,5%…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που έχει αρχίσει στις επιτροπές της Βουλής η Εφη Αχτσιόγλου για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Κώστας Σκανδαλίδης για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν να ασκούν καταιγιστική κριτική στον προϋπολογισμό 2023, τον τελευταίο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθένας τους από διαφορετική σκοπιά. Αλλά και οι δύο τον χαρακτήρισαν πάνω από όλα ως υπόδειγμα «κοινωνικής αδικίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Σοκ και οργή από γονείς που τους πήραν τα παιδιά και τα έστειλαν στην Κιβωτό του Κόσμου (βίντεο)
- Ακρίβεια: Τρομακτική πληθωριστική έκρηξη
- Προσφυγή Οτσαλάν κατά Αθήνας για την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές