Ομολόγησε την ενοχή του στην υπόθεση Qatargate ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με το skai.gr.
Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ο Τζόρτζι είπε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ, με στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Φέρεται να έχει επιβεβαιώσει επίσης, ότι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – S&D) Πιερ Αντόνι Παντζέρι, είναι όντως ο επικεφαλής του κυκλώματος.
Σύμφωνα επίσης με τη La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν ελεύθερη. “Πρέπει να είναι με την κόρη μας” ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται πως ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.
Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν δε πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε “σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν σε καλό δρόμο”.
Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunite et pout la Justice Transitionnelle), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ ήταν να προωθήσει τον “αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.
Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν αφού δεν παρέστη στην κεκλεισμένων θυρών ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Αιτία; Η απεργία συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. Έτσι, καθώς η ίδια δεν ήταν παρούσα, η υπόθεσή της δεν συζητήθηκε και η κ. Καϊλή έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών οι Τζόρτζι και Παντσέρι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Νικολό Ταλαμάνγκα, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά στο πλαίσιο του Qatargate.
Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών βρίσκονται τα μετρητά και η διαδρομή τους. Η βελγική Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που φαίνεται μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, κουτιά με χαρτονομίσματα και μετρητά ακυκλοφόρητα.
O Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD), δήλωσε πως πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. “Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που χαρακτηρίζεται ως “το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση”. Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο.
Επίσης αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της La Republicca σημειώνει η ΕΡΤ, στο οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Παντσέρι σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και τον τρόπο που δρούσε. Όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές τουλάχιστον 6 μηνών διαπιστώθηκε ότι είχε μετρητά στο σπίτι του σπίτι για να “λαδώσει” τους μηχανισμούς του ΕΚ, με στόχο να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για Κατάρ, πιθανόν και Μαρόκου. Επισημαίνει μάλιστα πως τα χρήματα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που περίμεναν να βρουν οι Αρχές γιατί τα είχε χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα.
Όπως αναφέρει η Il Messaggero, ήταν επικεφαλής μίας δομημένης οργάνωσης στην οποία ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν στη μισθοδοσία της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Qatargate στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo: «Ευτυχής σαν Καταριανός στην Ευρώπη»