Η Ναύπακτος είναι μια ατμοσφαιρική πόλη δώδεκα μήνες το χρόνο που τις ημέρες των γιορτών γίνεται ατμοσφαιρική επί δύο. Οι δρόμοι γεμίζουν φωτεινές γιρλάντες, τα μπαλκόνια και τα καταστήματα φοράνε τα γιορτινά τους και ακόμα και το ενετικό λιμάνι είναι ντυμένο με αστραφτερά λαμπιόνια από άκρη σε άκρη που το κάνουν δέκα φορές πιο όμορφο.
Αν, λοιπόν, έχετε αφήσει τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς στην τύχη τους, μην ξέροντας τι να κανονίσετε, μην το πολυσκέφτεστε. Η Ναύπακτος είναι μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα και είναι ένας υπέροχος συνδυασμός βουνού και θάλασσας.
Μπορεί η πόλη να βρίσκεται δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα, μέσω Αθηνών-Πατρών, μπορείτε, όμως, εάν θέλετε να κάνετε ένα όμορφο road trip και να πάτε δια μέσου Αθηνών-Λαμίας, όπου εδώ η διαδρομή είναι σαφώς πιο μεγάλη αλλά σαφώς πιο όμορφη. Να ανέβετε, δηλαδή, μέχρι την Αράχωβα, να πιείτε ένα καφεδάκι για να ξαποστάσετε, να περάσετε τους Δελφούς και την Ιτέα και να φτάσετε στην ολοστόλιστη Ναύπακτο.
Όποια διαδρομή και εάν επιλέξετε, και οι δυο θα σας βγάλουν στο ενετικό λιμάνι στο κέντρο της Ναυπάκτου, εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η βόλτα στα γεμάτα λαμπιόνια τείχη του λιμανιού, δίπλα στα παλιά αρχοντικά και με το κύμα να συνοδεύει τα βήματά σας είναι απλά μαγική. Η δεύτερη πιο μαγική είναι αυτή κάτω από τον γεμάτο φώτα «ουρανό» στο Στενοπάζαρο, το πλακόστρωτο στενάκι με τα λογής λογής καταστήματα, καφέ και μπαρ στα ισόγεια των παλιών παραδοσιακών σπιτιών. Αν θέλετε να δείτε τη στολισμένη πόλη από ψηλά, θα ανεβείτε στο Ρολόι, που βρίσκεται στην ανηφοριά της Ναυπάκτου. Εδώ είναι επίσης και το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.
Τον πρωινό καφέ σας θα τον πιείτε φυσικά στο λιμάνι με το φρέσκο θαλασσινό αεράκι να σας χτυπάει απαλά στο πρόσωπο και ύστερα θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε τη Ναύπακτο και την γύρω περιοχή. Για αρχή, θα ανέβετε μέχρι το κάστρο που το κυκλώνει πυκνό πευκόδασος και η θέα φτάνει απέναντι στις ακτές της Αχαΐας και τη γέφυρα του Ρίου. Θα πάρετε το μονοπάτι και θα αρχίσετε να ανεβαίνετε, θα περάσετε την μικρή πύλη και θα περπατήσετε μέχρι το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που είναι χτισμένο πάνω σε βυζαντινή Βασιλική για να δείτε τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά στον προαύλιο χώρο του. Αν η ανηφόρα δεν σας έχει «λυγίσει», συνεχίστε μέχρι τις δεξαμενές όπου συγκέντρωναν νερό ώστε να υπάρχει αυτάρκεια σε περίπτωση πολιορκίας.
Το κάστρο κατασκευάστηκε σε τρεις περιόδους: η πρώτη ανάγεται στην αρχαιότητα, η δεύτερη στην εποχή των Ενετών και η τρίτη στην Tουρκοκρατία -παρά τους αιώνες που έχουν περάσει, αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.