Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ουκρανός μεγιστάνας συνελήφθη στην Κουρσεβέλ- Με αίτημα του Κιέβου

Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Κονσταντίν Ζιβάγκο συνελήφθη στην Κουρσεβέλ, από τις γαλλικές αρχές, έπειτα από αίτημα του Κιέβου.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής σιδήρου Ferrexpo κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση, που συνδέεται με τη πτωχευμένη ουκρανική τράπεζα Finance & Credit JSC, που του ανήκει.

Ο Ζιβάγκο- πρώην βουλευτής- συνελήφθη σε ξενοδοχείο στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων την Τρίτη. Τα έγγραφα για την έκδοσή του από τη Γαλλία στην Ουκρανία ετοιμάζονται, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ουκρανικό Κρατικό Γραφείο Ερευνών.

Το Κίεβο είχε βάλει το 2019 τον δισεκατομμυριούχο στη λίστα των καταζητούμενων διεθνώς. Μετά την πτώχευση της Finance & Credit JSC το 2015, έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε πως 113 εκατομμύρια δολάρια είχαν μεταφερθεί σε ξένες εταιρείες, που ανήκαν στον Ζιβάγκο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Προκάλεσε «ζημία στο κράτος και τα συμφέροντα των καταθετών της τράπεζας», επεσήμανε η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. Ήδη, έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος δύο στελεχών της τράπεζας

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ουκρανού μεγιστάνα, μεταξύ των οποίων μετοχές και ακίνητα.

Πηγή:  Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ για Ουκρανία: «Αποτύχαμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο» – Αποκλείει τη συμμετοχή της σε ειρηνευτική διαδικασία

Ανάλυση BBC: Πέντε σενάρια για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία το 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ