Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε την αγορά για την Golden Visa

Επανήλθε η ηρεμία στην κτηματομεσιτική αγορά έπειτα από τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Golden Visa, την οποία μπορεί να αποκτήσει κάποιος πολίτης από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν πραγματοποιήσει συγκεκριμένες επενδύσεις για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Το πρόσφατο ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ» που ανέδειξε το θέμα έγινε αφορμή να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις!


Το ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ» πριν από δύο εβδομάδες έπιασε τον σφυγμό όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως έδειξε προς την κυβέρνηση τι μπορεί να χάσει η Ελλάδα προς όφελος της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Μάλτας που τρέχουν παρόμοια προγράμματα.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η χώρα μας κέρδισε περίπου 3 δισ. ευρώ από την Golden Visa, η οποία τρέχει ως πρόγραμμα από το 2014. Κυρίως, όμως, τόνισε μία ολόκληρη αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται πολλοί κλάδοι. Διότι μπορεί στην τελική ευθεία να ήταν οι μεσίτες που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την αγωνία που βίωναν, αλλά κάθε αλλαγή θα επηρεάσει τις κατασκευαστικές εταιρείες, τα αρχιτεκτονικά γραφεία, τους εργαζομένους στην οικοδομή, στις εσωτερικές ανακατασκευές, ακόμα και τα καταστήματα εσωτερικής διακόσμησης.

Αιτήματα

Ποια ήταν τα αιτήματα των επαγγελματιών που επηρεάζονταν από τα σχέδια της κυβέρνησης; Πρώτα απ’ όλα ο διαχωρισμός ζωνών.

«2. α) Για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές του πρώτου εδαφίου, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς σε ποσοστό εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Εντάξει, μπορεί όλο το κέντρο να μπήκε στην ίδια κατηγορία, παρά τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ πλατείας Αττικής και Κολωνακίου, αλλά έγινε σαφές πως δεν μπορούσε να ισχύει κάποιο επιμέρους κριτήριο, διότι θα κινδύνευε όλη η αγορά με την απόλυτη… μπαχαλοποίηση. Πέρα από τις περιοχές που αναφέρονται στη νέα διάταξη, όλες οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στο καθεστώς των 250.000 ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα αφορούσε στην παράταση εφαρμογής του νέου νόμου. Έγινε και αυτό αποδεκτό.

«Πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους σε ένα ή περισσότερα ακίνητα στις περιοχές της περ. α’ της υποπαρ. 2 της παρ. Β του άρθρου 20 του ν. 4251/2014 (Α΄80), έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με ελάχιστη αξία επένδυσης τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, υπό την προϋπόθεση πληρωμής προκαταβολής ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί του τιμήματος αγοράς ή μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος μέχρι την 30ή Απριλίου 2023, είτε, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 5 της παρ. Β του άρθρου 20 του ν. 4251/2014, είτε με υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου είτε με υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού βεβαίας χρονολογίας και σχετική απόδειξη πίστωσης της τράπεζας του αγοραστή ως προς την αποστολή του ποσού της προκαταβολής σε λογαριασμό του πωλητή μέχρι την 30ή Απριλίου 2023.
Αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακίνητου για την οποία δόθηκε προκαταβολή δέκα τοις εκατό (10%) επί του τιμήματος αγοράς μέχρι την 30ή Απριλίου 2023, ο πολίτης τρίτης χώρας δύναται να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε έτερο ή έτερα ακίνητα, με ελάχιστη αξία επένδυσης διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2023», αναφέρει το άρθρο 2 του νέου νόμου.
«Άρα, δίνουμε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς, ώστε να μη γίνει ζημιά στην Golden Visa», εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Επενδύσεις

Οι μεσίτες είχαν θορυβηθεί και από την προοπτική να γίνει υποχρεωτικό το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο. Αλλά μέσα από τη νομοθετική παρέμβαση δόθηκε η δυνατότητα επιλογής, δηλαδή, μπορεί να κλείσει μία αγοραπωλησία και με ιδιωτικό συμφωνητικό.

Το τοπίο, λοιπόν, καθάρισε, διότι από τον Σεπτέμβριο και τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ υπήρχε ομίχλη που μπέρδευε την αγορά. Εδώ και μία εβδομάδα, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι οι επενδύσεις στα ακίνητα, κυρίως από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Ειδικά από τη στιγμή που αίρονται και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οι οποίοι είχαν επιβληθεί στους Κινέζους, που δείχνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατιμήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού

Άδ. Γεωργιάδης: Οι τιμές στο ” Καλάθι του Νοικοκυριού” παραμένουν σταθερές



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ