Την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας παρακολουθούν οι επιστήμονες μετά τις δύο δονήσεις 4,7 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Λέσβο.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Όπως είπε «έχει ένα ιστορικό σημαντικό σεισμών η περιοχή αλλά πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό πρώτο η σεισμική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα επάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στην θάλασσα. Αυτό καθιστά πιο επικίνδυνη την κατάσταση, διότι είναι πολύ κοντά οι εστίες των σεισμών σε κατοικημένες περιοχές σε κωμοπόλεις και σε χωριά της περιοχής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Δολοφονικό νοκ-άουτ! – Τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα για τη μοιραία κατάληξη του 16χρονου πρωταθλητή Βασίλη Τόπαλου
- Βέροια : Οι αντιφατικές και γεμάτες οργή αναρτήσεις της 29χρονης – Έγραφε για τη μητρότητα και τη δολοφονημένη Καρολάιν
- Αποκλειστικό – Ίλιον: Όλη η δικογραφία λέξη προς λέξη για το βιασμό του 15χρονου στη “γιάφκα”
Για το αν ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός δεν έχουμε επαρκή δεδομένα. Ενδεχομένως αύριο να μπορέσουμε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άποψη, διότι περιμένουμε να γίνουν περισσότεροι μικρότερου μεγέθους σεισμοί. Αυτοί οι σεισμοί περιέχουν πολύτιμοι σεισμολογική πληροφορία για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα».
«Προφανώς και υπάρχει κάποια ανησυχία και ο λόγος είναι ότι σημαντικοί σεισμοί στην περιοχή έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα. Έχουμε λοιπόν 150 χρόνια και περισσότερα σεισμικής ησυχίας, είναι μία γνωστή ρηξιγενής ζώνη, είναι γνωστά τα ρήγματα, για αυτό και μας βλέπετε σχετικά επιφυλακτικούς», είπε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητή Γεωφυσικής, μιλώντας στο Mega.
«Τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και τα στοιχεία υπαίθρου, δείχνουν την ενεργοποίηση αυτής της παράλληλης ρηξιγενής ζώνης. Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται δυτικότερα από το μεγάλο αυτό ρήγμα», είπε ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής πανεπιστημίου Αιγαίου.