Ευρήματα-σοκ τα οποία αποδεικνύουν ότι ο 16χρονος πρωταθλητής της πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος «δολοφονήθηκε» κατά τη διάρκεια προπόνησης το μεσημέρι της 16ης Δεκεμβρίου 2022, δεχόμενος δολοφονικά χτυπήματα στο πρόσωπο, αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Ευρήματα-σοκ αποδεικνύουν ότι ο Βασίλης Τόπαλος έπεσε νεκρός από θανατηφόρα χτυπήματα κατά τη διάρκεια προπονητικού αγώνα!
Τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουμε σήμερα αλλά και ο ιατρικός φάκελος του νεαρού αγοριού, το οποίο δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του, βρίσκονται ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αλλά και των αστυνομικών Αρχών, που διενεργούν, κατόπιν παραγγελίας της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Ήδη το τμήμα Αθλητικής Βίας της ΓΑΔΑ διενεργεί έρευνα μετά από σχετική παραγγελία του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, ο οποίος επιλήφθηκε του δυστυχούς συμβάντος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», έχουν κληθεί και καταθέσει όλα τα πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του Έλληνα πρωταθλητή και πριν από τη μεταφορά του στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, όπου κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία. Από τα ευρήματα και το φωτογραφικό υλικό μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο πέρασε τις 20 τελευταίες εφιαλτικές ημέρες ο άτυχος Τόπαλος, τα οποία αποκαλύπτει η «Μ», αποδομείται πλήρως το σενάριο που επιχείρησαν να στήσουν οι αρχικοί μάρτυρες που εμφάνισαν τον πρωταθλητή να χαίρει άκρας υγείας και στα καλά του καθουμένου να υπόκειται σε λιποθυμικό σοκ μέσα στις τουαλέτες του γυμναστηρίου του Νίκου Γιδάκου, αρκετά λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης. Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας αποσιώπησης των πραγματικών περιστατικών το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Πυγμαχίας ενημερώθηκε ετεροχρονισμένα για το συγκεκριμένο περιστατικό, με την εισαγγελική αλλά και αστυνομική Αρχή να εκτιμά, πλέον, πως συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται στο κάδρο των ερευνών προσπάθησαν να παραμορφώσουν την αλήθεια.
Ιστορικό
Την 16η Δεκεμβρίου ο Τόπαλος κατέρρευσε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου. Είχε προηγηθεί αγώνας προπόνησης (τύπου sparing) με αντίπαλο έναν πυγμάχο, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» αλλά και των Αρχών, ο οποίος είναι τουλάχιστον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος, με διαφορετική σωματοδομή και προφανώς με άλλες δυνατότητες από τον άτυχο Βασίλη. Λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή του Τόπαλου στο νοσοκομείο, ιατροδικαστής του Πειραιά πραγματοποίησε κλινική εξέταση εντός του θαλάμου νοσηλείας όπου «φιλοξενούνταν» ο πρωταθλητής σε βαριά και μη αναστρέψιμη κατάσταση. Τότε διαπιστώθηκαν ευρήματα συμβατά με κρανιοεγκεφαλική κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας, μιας κάκωσης δηλαδή που δεν θα μπορούσε να είχε γίνει από μια πτώση στην τουαλέτα του γυμναστηρίου. Όπως σχολίαζαν ιατρικές πηγές εντός του νοσοκομείου στην εφημερίδα, για να προκύψει η συγκεκριμένη κάκωση θα έπρεπε «στον Τόπαλο να ασκηθούν δυνάμεις τόσο έντονες όπως συμβαίνει σε τροχαία ατυχήματα, σε πτώσεις δύο μέτρων και άνω ή σε δυνατές, σφοδρές πλήξεις». Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν, το ανθρώπινο κρανίο είναι σφαιρικό και φέρει ελαστικά τόξα, ειδικά στους ανηλίκους, με αποτέλεσμα να αποσβένονται οι δυνάμεις σε μια απλή πτώση. Επιπροσθέτως ιατροδικαστής επιθεώρησε και τον χώρο του γυμναστηρίου του κ. Γιδάκου, όπου έλαβε συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη αλλά και τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη δυσώδη υπόθεση και πλέον θεωρούνται κομβικής σημασίας από τις Αρχές.
Αιμάτωμα
Βάσει των ντοκουμέντων που δημοσιεύει η «Μ» και όπως προκύπτει από το φύλλο νοσηλείας του άτυχου πρωταθλητή προκύπτουν τα εξής:
Α) Έφερε εκδορές στα μετακάρπια (δηλαδή στις άκρες των χεριών του) καταδεικνύοντας με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τις τελευταίες ημέρες συμμετείχε σε προπονητικούς ή και κανονικούς αγώνες
Β) Έφερε βαρύ-εκτεταμένο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά που αφορούσε όλη σχεδόν την πλάγια κυρτότητα του εγκεφαλικού ημισφαιρίου ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πλάγιας κίνησης του εγκεφάλου. Δηλαδή το αιμάτωμα αυτό προκλήθηκε από πλάγια κίνηση του εγκεφάλου μετά από πλήγμα που δέχθηκε στα πλάγια μέρη του κεφαλιού του και συγκεκριμένα στους κροτάφους. Αποτέλεσμα ήταν, βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης του Σωκράτη Τσαντίρη, να ραγούν φλέβες του υποσκληρίδιου χώρου και να σχηματισθεί το αιμάτωμα το οποίο του στέρησε τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μετά τον αγώνα με τον Γεωργιανό μποξέρ μέσα στο ρινγκ είχε τον χρόνο να βγάλει τα γάντια και τα προστατευτικά που φορούσε, να περπατήσει όρθιος λίγα μέτρα μέχρι το μπάνιο και να καταρρεύσει. Σύμφωνα με κύκλους νευροχειρουργών στους οποίους απευθύνθηκε η εφημερίδα, εάν το αιμάτωμα προκαλείτο λόγω της πτώσης θα ήταν κυρίως «ινιακής ή μετωπιαίας» χώρας. «Η πλάγια δύναμη που ασκήθηκε στο κεφάλι του εκλιπόντος αποκαλύπτει ότι δέχθηκε μπουνιά τύπου κροσέ», σχολίαζαν σχετικά.
Γ) Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ο Τόπαλος είχε και μια εκδορά στον δεξί κρόταφο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εκδορά προκλήθηκε λόγω των χτυπημάτων που δέχθηκε τη μοιραία ημέρα. Το συγκεκριμένο εύρημα, το οποίο μένει να αξιολογηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τις Αρχές, απαθανατίζεται σε φωτογραφία-ντοκουμέντο την οποία παρουσιάζουμε.
Επέμβαση
Βάσει του φύλλου νοσηλείας του «Τζάνειου», ο Τόπαλος εισήχθη στο νοσοκομείο «κατόπιν αναφερόμενης πτώσης εξ ιδίου ύψους. Είχε προηγηθεί προπόνηση αθλήματος πολεμικών τεχνών». Κατά την άφιξή του παρουσίαζε μυδρίαση χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Επίσης διαπιστώθηκε οίδημα στο δεξιό ημισφαίριο του κεφαλιού του, το οποίο παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, με αποτέλεσμα να εξέρχεται εγκεφαλική ουσία από την τομή. Δηλαδή, μετά την κατεπείγουσα νευροχειρουργική επέμβαση αφαιρέθηκε όλο το αιμάτωμα, όμως από την τομή εξερχόταν εγκεφαλική ουσία λόγω του οιδήματος. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ του Τζάνειου, σύμφωνα με ιατρονοσηλευτικούς κύκλους της Μονάδας, ήταν χωρίς καμία ζωική ένδειξή. Αυτό σημαίνει ότι από τη πρώτη στιγμή ο Βασίλης Τόπαλος ήταν κλινικά νεκρός.
Δολοφονικά χτυπήματα
Από την εισαγγελική και αστυνομική έρευνα προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι ο άτυχος πρωταθλητής ουσιαστικά «δολοφονήθηκε» κατά τη διάρκεια του προπονητικού αγώνα που είχε με τον Γεωργιανό και κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερο συναθλητή του. Οι ερευνητές της υπόθεσης αλλά και ο ιατροδικαστής εκτιμούν ότι το αιμάτωμα δεν προκλήθηκε από την πτώση στις τουαλέτες του γυμναστηρίου του κ. Γιδάκου, αλλά από γροθιές τις οποίες δέχθηκε στο κεφάλι του. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεαρός πρωταθλητής μέχρι εκείνη τη στιγμή έχαιρε άκρας υγείας, καθώς τέτοιου βεληνεκούς αθλητές ελέγχονται τακτικά προκειμένου να λαμβάνουν έγκριση και να συμμετέχουν σε αγώνες. Ούτε κατά τη διάρκεια της πολυήμερης νοσηλείας και τις πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις αλλά ούτε από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε παθολογικό πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να τον οδήγησε στο λιποθυμικό επεισόδιο. Άλλωστε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα το οποίο διαγνώστηκε είναι αποκλειστικά τραυματικής αιτιολογίας, λες και εκείνη την ημέρα ο Τόπαλος υπήρξε θύμα τροχαίου ή αεροπορικού ατυχήματος!
Συσκότιση
Από την πρώτη στιγμή οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά. Είναι ενδεικτικό ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, κ. Παπαϊωαννίδης, την περασμένη Πέμπτη προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια, καθώς υποστήριξε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» του STAR ότι ο αντίπαλος του Τόπαλου εκείνη την ημέρα ήταν κάποιος άλλος (δύο χρόνια μεγαλύτερός του) και όχι ένας Γεωργιανός πυγμάχος, ώριμος μποξέρ, χωρίς παιδική όψη, ο οποίος αρχικά είχε υποδειχθεί από τους ίδιους τους εμπλεκoμένους. Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Γιδάκου υποστήριξε ότι ο Γεωργιανός δεν ήταν εκείνος ο οποίος «πολέμησε» ενάντια στον 16χρονο πρωταθλητή, αλλά εκείνος που τον βρήκε σε λιπόθυμη κατάσταση στις τουαλέτες του γυμναστηρίου. Ωστόσο, η εισαγγελική και η αστυνομική έρευνα θεωρεί ότι αυτή η μεταστροφή είναι καθοδηγούμενη, καθώς οι αρχικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Τόπαλος αναμετρήθηκε με τον ενήλικα Γεωργιανό ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται τον σακάτεψε στο ξύλο μπροστά στα μάτια του πατέρα του αλλά και των αδελφών του.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα η προκαταρκτική έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς μετά την ιατροδικαστική έκθεση καθίσταται προφανές ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ο πρωταθλητής να κατέληξε λόγω της πτώσης που είχε εξαιτίας του λιποθυμικού επεισοδίου. Πλέον τα πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα εκείνη τη μοιραία ημέρα, ο Γιδάκος, ο πατέρας του εκλιπόντος, τα δύο του αδέλφια αλλά και ο Γεωργιανός αθλητής θα κληθούν να εξηγήσουν λεπτομερώς το τι συνέβη, ενώ το πλέον πιθανό σενάριο είναι η εισαγγελική Αρχή να ασκήσει δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου πυγμάχου!
Η είδηση για τον σοβαρό τραυματισμό του Βασίλη Τόπαλο έσκασε στις 17 Δεκεμβρίου σαν βόμβα στην Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
- Η καθυστερημένη ενημέρωση της Ομοσπονδίας για τα θλιβερά τεκταινόμενα
- Τι λέει στην «Μ» ο διευθυντής της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνης Γιαννούλας
- Τι είναι το «σπάρινγκ» και ποιές οι τεχνικές του.
Από την πρώτη στιγμή ο Χάρης Μαριόλης σήμανε συναγερμό και έπειτα από το αρχικό σοκ ανακοίνωσε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών. Εξαρχής, άλλωστε, είχαν γεννηθεί πολλά ερωτηματικά για όσα είχαν συμβεί μία μέρα νωρίτερα, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης. Το χρυσό παιδί της πυγμαχίας με το καθαρό βλέμμα και το χαμόγελο, που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό.
Ολιγωρία
Το πρώτο ερώτημα που γεννήθηκε αφορούσε στην καθυστέρηση που επέδειξαν οι αυτόπτες μάρτυρες και ειδικά ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου Νίκος Γιδάκος, αλλά και ο πατέρας του Βασίλη στην ενημέρωση της Ομοσπονδίας. Πέρασε σχεδόν ένα 24ωρο για να μάθουν ο πρόεδρος της ΕΟΠ Χάρης Μαριόλης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αρτούρ Μικαελιάν, αλλά και ο διευθυντής της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνης Γιαννούλας ότι το 16χρονο παιδί βρισκόταν διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του «Τζανείου», και μάλιστα σε κατάσταση που κάποιοι θεωρούσαν ήδη «μη αναστρέψιμη». Αν και επρόκειτο για έναν πρωταθλητή Ευρώπης, για ένα μέλος των Εθνικών ομάδων, στην Ομοσπονδία το έμαθαν τελευταίοι.
«Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί από την ώρα που κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Αλλά δεν το έκαναν και αυτή η στάση από μόνη της γεννάει ερωτηματικά», είπε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Αντώνης Γιαννούλας, ο οποίος δεν μπορεί να χωνέψει ότι έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Τόπαλος και, μάλιστα, στα 16 χρόνια του. «Ποιος μπορεί να το χωνέψει; Να το πιστέψει; Αν και από την ημέρα που μάθαμε για τον τραυματισμό του, ακούγαμε δυσάρεστα πράγματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα δούμε τον Βασίλη», προσθέτει ο διευθυντής της Τεχνικής Επιτροπής.
Ο Αντώνης Γιαννούλας μας έδωσε τον ορισμό του «σπάρινγκ», που τον έμαθε όλη η Ελλάδα από την τραγωδία με τον 16χρονο.
Σπάρινγκ
«Το “σπάρινγκ” είναι η προσομοίωση ενός κανονικού αγώνα, ανάμεσα σε πυγμάχους ίδιας κατηγορίας και ηλικιακά και σε κιλά. Επειδή δεν μετράει το αποτέλεσμα, ο προπονητής δίνει τον ρυθμό, αυξομειώνει την ένταση ανάλογα με τα ρεφλέξ που δείχνουν οι δύο αθλητές. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνονται στο “σπάρινγκ” ανεξέλεγκτοι οι αθλητές πάνω στο ρινγκ», μας εξήγησε ο Αντώνης Γιαννούλας, ενώ για την άλλη εκδοχή που ακούστηκε για την προπόνηση του Βασίλη Τόπαλου στο γυμναστήριο της Καλλιθέας, ο διευθυντής της Τεχνικής Επιτροπής μάς τόνισε ότι «στην τεχνική υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος για τραυματισμό, ειδικά εάν υπάρχει διαφορά κιλών και ηλικίας ανάμεσα στους αθλητές. Ο πιο εύσωμος και μεγαλύτερος πολλές φορές δεν ελέγχει τη δύναμή του σε σύγκριση με τον αθλητή που έχει απέναντί του».
Τα ερωτήματα, βέβαια, είναι πολλά. Αλλά σε αυτά δεν μπορεί να απαντήσει ο Αντώνης Γιαννούλας. Δεν μπορεί να γνωρίζει πώς βρέθηκε ο Βασίλης Τόπαλος στο γυμναστήριο του Νίκου Γιδάκου, που αποτελεί την έδρα του Αθλητικού Ομίλου Καλλιθέας, παρότι ο αδικοχαμένος πρωταθλητής Ευρώπης ανήκε στον Φοίνικα. Πόσω μάλλον όταν την ίδια μέρα διεξαγόταν στο ΣΕΦ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, που λογικά θα έπρεπε να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τον Βασίλη. Ούτε μπορεί να ξέρει πώς και γιατί άλλαξε ο 16χρονος το πρόγραμμα που του είχε δώσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Αρτούρ Μικαελιάν, ο οποίος ξεκάθαρα είχε ζητήσει από τα μέλη των Εθνικών ομάδων να προπονηθούν χαλαρά, καθώς οι επόμενοι αγώνες του ήταν προγραμματισμένοι στα μέσα Φεβρουαρίου.
Τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα ίσως τις έχει ο Νίκος Γιδάκος ο οποίος στο παρελθόν τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από την ΕΟΠ επειδή δεν τηρούσε τους κανονισμούς και τις οδηγίες. Ο αρμόδιος για τον Αθλητικό Όμιλο Καλλιθέας, μάλιστα, είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Ομοσπονδίας, αλλά έχασε τις δίκες και, σύμφωνα με όσα ακούγονταν στα στέκια του αθλήματος, ο Χάρης Μαριόλης δεχόταν εισηγήσεις για την οριστική διαγραφή του Γιδάκου, άρα και του συλλόγου του, από το μητρώο μελών!
«Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί από την ώρα που κάλεσαν το ΕΚΑΒ» δηλώνει στην «Μ» ο διευθυντής της Τεχνικής Επιτροπής Αντώνης Γιαννούλας