Σερβία και Ρωσία είναι δύο από τους παλαιότερους συμμάχους. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται να θέτει υπό δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο λόγος φαίνεται ότι είναι ο Σέρβος πρόεδρος που προσπαθώντας να βρει τα «πατήματα» της χώρας του σε σχέση με την Δύση, αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την Μόσχα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς αποδοκίμασε τις εδαφικές διεκδικήσεις που έχει ο Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ πρόβλεψε πως σχετικά με την σύγκρουση «τα χειρότερα φαίνεται να έρχονται».
Αν και ο Βούτσιτς έχει κάνει δεκάδες συναντήσεις τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας μαθήματα ρωσικών για να μιλά απευθείας μαζί του, τώρα δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του εδώ και πολλούς μήνες.
«Εμείς, από την αρχή, είπαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βούτσιτς. «Για εμάς, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία – και έτσι θα παραμείνει».
Η Σερβία ιστορικά προσπαθούσε να εξισορροπήσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά τα σχόλια υπογραμμίζουν τη σταδιακή μεταστροφή της μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Η μεταστροφή αυτή οφείλεται στο ότι οι Σερβικές εξαγωγές στην Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 6%, ενώ η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος.
Επίσης έχοντας κατά νου να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της στα τέλη του περασμένου έτους η Σερβία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τη βαλκανική χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βούτσιτς: Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία