Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Βασιλακόπουλος: Ποια η διαφορά μεταξύ παραλλαγών «Κράκεν» και «Όρθρου» – «Ανησυχητική η αύξηση θανάτων κι εισαγωγών»

Ο «Όρθρος», μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Κένταυρος» του κορωνοϊού, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 93 κρούσματα στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η υποπαραλλαγή αυτή είναι λιγότερο μεταδοτική απ’ό,τι η Κράκεν και δε χρειάζεται να προκαλεί πανικό.

«Δε φαίνεται ακόμα και σε έκθεση της Αγγλίας την οποία σαρώνει ο Όρθρος, να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε η “Δέλτα” και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος στην ΕΡΤ.

Όπως διευκρίνισε, ECDC και ΠΟΥ κατατάσσουν αυτήν την υποπαραλλαγή στα στελέχη υπό παρακολούθηση, όχι στα στελέχη ανησυχίας, προς το παρόν, προσθέτοντας πως «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υπο παραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

Πιο μεταδοτική η «Κράκεν» από τον «Όρθρο»

Ο ίδιος σημείωσε πως το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στη χώρα μας, δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Με την “Κράκεν” μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον “Όρθρο” δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι αυξημένοι θάνατοι και οι διασωληνώσεις «πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε, όχι να μας τρελάνει, να μας κινητοποιήσει».

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού επεισοδίου από το εμβόλιο

Ερωτηθείς για την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

«Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν διεθνώς και στην Αμερική πάρα πολλά συστήματα επιτήρησης που παρακολουθούν, μετά από τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου εμβολίου όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ένα από όλα αυτά τα συστήματα επιτήρησης, αλλά όχι σε όλα τα άλλα, μόνο σε ένα φάνηκε ένας αυξημένος αριθμός εγκεφαλικών ισχαιμικών τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό ήταν ένα σήμα απλά και μόνο για να διερευνηθεί το γεγονός» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος» ισχαιμικού επεισοδίου διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.

«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δε φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα», σημείωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνα Γκάγκα: Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έξι κρούσματα «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα – 149 νεκροί από κορωνοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ