Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Τι περιλαμβάνει η κρατική φαρέτρα προστασίας από πυρηνικό ατύχημα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται (επί μακρόν όπως φοβούνται οι πολίτες πολλών κρατών στην Ευρώπη) και το «μικρόβιο» του αναθεωρητισμού να μεταδίδεται και σε άλλους επικίνδυνους ηγέτες πέραν του Βλαδίμηρου Πούτιν, ο ΠΟΥ διακρίνει πως ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος -ή και μιας πυρηνικής επίθεσης- δεν μπορεί να διαγραφεί από την ατζέντα και αντιδρά επικαιροποιώντας τη λίστα των φαρμάκων-αντιδότων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Φάρμακα-αντίδοτα σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις καταρτίζει σε λίστα του ο ΠΟΥ που συστήνει γενικώς επαγρύπνηση!


Η λίστα αυτή περιλαμβάνει σκευάσματα χημειοπροφύλαξης και αντιμετώπισης, δηλαδή φάρμακα που λαμβάνονται πριν από την έκθεση στη ραδιενέργεια για τη μείωση των επιπτώσεων της και θεραπείες που λαμβάνονται μετά την έκθεση.

Εργοστάσια

«Σε ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, όπου υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας, ή σε ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά όπλα, οι άνθρωποι θα εκτεθούν σε δόσεις ραδιενέργειας που μπορεί να κυμαίνονται από ασήμαντες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων για όσους τα χρειαστούν και να μπορούν να τα διαθέσουν άμεσα», επισημαίνει η δρ Maria Neira, βοηθός του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ και επικεφαλής του Τομέα Υγιών Πληθυσμών.

Η προηγούμενη έκθεση για λίστα φαρμάκων που μπορούν να δοθούν ως αντίδοτα σε έκθεση σε ραδιενέργεια συντάχθηκε το 2007. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η αναθεωρημένη έκδοση περιλαμβάνει μια περίληψη των νέων τεχνολογιών και των συνθέσεων των φαρμάκων που έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες ενδείξεις και τα οποία υπάρχουν σε απόθεμα σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί ο δρ Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ σε Προγράμματα Υγειονομικών Κρίσεων, τα αποθέματα κάθε κράτους για έκτακτες ανάγκες πρέπει να περιλαμβάνει ποσότητες γενοσήμων σκευασμάτων για την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού και υγειονομικό υλικό, όπως προστατευτικό ατομικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες κ.λπ.), κιτ για την αντιμετώπιση τραυμάτων, υγρά για την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών, αντιβιοτικά και αναλγητικά.


«Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πρέπει να υπάρχουν σε κρατικά αποθέματα για την αντιμετώπιση τέτοιων ενδεχομένων περιλαμβάνουν χάπια ιωδίου που χορηγούνται για να προλάβουν ή να μειώσουν την έκθεση του θυρεοειδούς αδένα στο ραδιενεργό ιώδιο».


Επίθεση

Σε ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα ή πυραυλική επίθεση η έκθεση στη ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ή ακόμα και θάνατο. Είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις των κρατών να μπορούν να αντιδρούν αστραπιαία σε τέτοιου είδους συμβάντα καθώς κάθε λεπτό μετρά. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια αναφορά του ΠΟΥ, αρκετές χώρες δεν διαθέτουν ούτε κατά προσέγγιση την επιθυμητή κατάσταση ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με διαρροή ραδιενέργειας.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πρέπει να υπάρχουν σε κρατικά αποθέματα για την αντιμετώπιση τέτοιων ενδεχομένων περιλαμβάνουν χάπια ιωδίου που χορηγούνται για να προλάβουν ή να μειώσουν την έκθεση του θυρεοειδούς αδένα στο ραδιενεργό ιώδιο, χρωστικές όπως το μπλε της Πρωσίας για την απομάκρυνση, με προσρόφηση, του ραδιενεργού καισίου από τον οργανισμό, καθώς και σύμπλοκο ασβεστίου/ψευδαργύρου DTPA που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια ουρανίου. Επίσης, απαιτούνται κυτοκίνες για την αντιμετώπιση της βλάβης στον μυελό των οστών σε περίπτωση που παρατηρηθεί το οξύ ραδιενεργό σύνδρομο, καθώς και μια πληθώρα άλλων φαρμάκων ευρείας χρήσης που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της έκθεσης στη ραδιενέργεια, όπως διάρροια, εμετοί, αφυδάτωση και λοιμώξεις.

Τα χάπια ιωδίου δεν πρέπει να πωλούνται στο φαρμακείο ούτε να έχουν υπό κανονικές συνθήκες πρόσβαση οι πολίτες σε αυτά, καθώς η αδικαιολόγητη λήψη τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Στην τελευταία έκθεση του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης πειραματικά αντίμετρα και αντίδοτα τα οποία μπορούν να περιληφθούν στις πολιτικές παρέμβασης για τυχόν ραδιενεργά ατυχήματα των κρατών στο μέλλον.

Ειδικότερα, μελέτες που διεξάγονται σε πειραματικά εργαστήρια αναγνωρίζουν νέα κυτταρικά και μοριακά μονοπάτια, καθώς και νέους τρόπους χορήγησης φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οι οποίες σχετίζονται με διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Ο ΠΟΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε τέτοια ενδεχόμενα απαιτούνται συνέργειες και συντονισμός των αρμόδιων φορέων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας στον πληθυσμό των κρατών-στόχων του ατυχήματος ή της επίθεσης.

Παθήματα

Οι μνήμες από τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ το 1986 και στη Φουκοσίμα το 2011 είναι ακόμα νωπές, παρότι έχουν περάσει δεκαετίες από τότε. Και στον επικίνδυνο νέο κόσμο που θα ζήσουμε, με τον Πούτιν να απειλεί τους Βρετανούς πως «με έναν πύραυλο ένα λεπτό θα πάρει» και τον Ερντογάν να εκτοξεύει ρητορικές «ρουκέτες αναθεωρητισμού που όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, τόσο θα πυκνώνουν και θα γεμίζουν με αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα μαθήματα – παθήματα του παρελθόντος και να ισχυριστεί πως μια νέα πυρηνική απειλή μπορεί μονάχα να υπάρξει στο ευφάνταστο σενάριο μιας ταινίας που γυρνά σε ριμέικ την «κρίση στον κόλπο των χοίρων».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Προληπτικές εξετάσεις σε ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς

Πέντε δράσεις του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ