Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το 65% των αναγκών της χώρας μας σε αίμα καλύπτουν οι 530 αιμοδότες της Ελλάδας

Πανελλαδικά η ανάγκη για αίμα στην πατρίδα μας ορίζεται περίπου στις 600.000 φιάλες ετησίως και σε ποσοστό 65% καλύπτεται με την εθελοντική αιμοδοσία των τακτικών αιμοδοτών οι οποίοι αριθμούν περίπου τα 530 άτομα.

Της Αλεξίας Σβώλου

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του υπουργείου υγείας κ. Αναστάσιος (Τάσος) Μπελίτσος αν οι τακτικοί αιμοδότες ήταν λίγο περισσότεροι ή αν δίνανε μία δεύτερη ή τρίτη φορά αίμα το χρόνο η χώρα μας θα μπορούσε να είναι πλήρως αυτάρκης στις ανάγκες για αίμα και να μη χρειάζεται να εισάγει το 35% των ετήσιων αναγκών της από ξένες χώρες και πρωτίστως από την Ελβετία.

Στο σύνολο των 530 περίπου τακτικών αιμοδοτών το 49% δίνει αίμα πάνω από μία φορά το χρόνο.

Η αιμοδοσία είναι μία ύψιστη αλτρουιστική πράξη καθώς αφιερώνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο μας δίνουμε ζωή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη επειδή πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για κάποια πάθηση που έχουν ή έχουν πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος ή έχουν τραυματιστεί με κάποιον άλλον τρόπο.

Κάθε άνθρωπος που είναι απολύτως υγιής και εγκρίνουν οι γιατροί του να δώσει αίμα μπορεί να δώσει και τρεις και παραπάνω φορές το χρόνο. Επειδή αυτή την εποχή διάγουμε και μία έξαρση των εποχικών λοιμώξεων και ιώσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι αν έχουν περάσει λοίμωξη του κορονοϊού μπορούν να δώσουν αίμα ένα μήνα μετά, Ενώ για τις άλλες λοιμώξεις θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για το χρονικό διάστημα που πρέπει να περάσει μέχρι την αιμοδοσία.

Δίνουμε αίμα δίνουμε ζωή είναι το μήνυμα του υπουργείου υγείας ένα μήνυμα που επανέλαβε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός ψυχικής υγείας ζωή Ράπτη, κατά την κοπή της πίτας του πανελληνίου συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του υπουργείου υγείας.

Μάλιστα ο υπουργός Θάνος Πλεύρης δεν απέφυγε να αναφερθεί στην δική του περιπέτεια υγείας όπου είχε νοσηλευθεί με σήψη και να τονίσει ότι «σαν άνθρωπος έχω δώσει αίμα, σαν ασθενής έχω πάρει αίμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι περιλαμβάνει η κρατική φαρέτρα προστασίας από πυρηνικό ατύχημα

ΕΟΔΥ: 106 θάνατοι από κορονοϊό και 2 θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ