Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία έφερε πάλι στις μνήμες μας τη διπλωματία των σεισμών κινητοποιώντας τους Έλληνες να ανασύρουν από τη μνήμη τη συναισθηματική φόρτιση που είχαν δημιουργήσει τα 7,6 Ρίχτερ στην πόλη Ιζμίτ το 1999, με τους σχεδόν 18.000 νεκρούς στη γειτονική χώρα.
Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
«Αγκάθι» ο αναθεωρητισμός και μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι οι δηλώσεις Γιαϊτζί που συνδέει την ελληνική αποστολή διάσωσης με κατασκοπικές ενέργειες!
Αυτές οι κινήσεις ανθρωπιάς για όσους θυμούνται και εκ μέρους του ελληνικού κράτους και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών άλλαξε άρδην το κλίμα για την Ελλάδα στην τουρκική κοινή γνώμη, καλυτέρεψαν τις σχέσεις των δύο χωρών, αύξησαν τον τουρισμό μεταξύ τους, και ταυτόχρονα σε όλες τις έρευνες η Ελλάδα και η Τουρκία έδειξαν να παραμερίζουν (χωρίς να απαλείφουν) τα όσα τις χώριζαν, με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη να είχε θάψει το μίσος και το «τσεκούρι του πολέμου». Αυτό βέβαια για λίγα χρόνια. Γιατί αργότερα, όταν τα πράγματα άρχισαν σταδιακά να επανέρχονται στην κανονικότητα, άρχισαν σταδιακά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέρχονται στη δική τους προβληματική «κανονικότητα».
Συγκυρία
Σημαντική λεπτομέρεια για την εποχή εκείνη η συγκυρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Κάτι που σήμερα φυσικά δεν υπάρχει. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για να εισέλθει στην ΕΕ, θεωρεί ότι η χώρα του είναι ανώτερη της Ευρώπης κι ο ίδιος με συνεχείς κορόνες μεγαλοϊδεατισμού και αναθεωρητισμού πιστεύει ότι είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, ίσως κι όλης της Ανατολής, προτάσσοντας εκτός άλλων και τον Ισλαμισμό.
Άρα, είναι λίγο δύσκολο -τουλάχιστον προς το παρόν- να παραλληλίζουμε το 1999 με το 2023 και να προσδοκούμε πως η διπλωματία των σεισμών θα φέρει μια εξομάλυνση στις «πιεσμένες» ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ναι μεν η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και τις μονάδες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της για να βοηθήσει τον τουρκικό λαό, αλλά κατά πόσον αυτό θα μπορέσει να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της Τουρκίας και του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άσχετα αν οι απλοί Τούρκοι πολίτες εκφράζουν κατά χιλιάδες κι εν μέσω λυγμών τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, που πρώτοι απ’ όλους -ακόμη και από τις ισλαμικές χώρες- ανταποκρίθηκαν για να συνδράμουν στη σωτηρία συμπατριωτών τους.
Κακά τα ψέματα, όσον αφορά τον Ερντογάν και την εξωτερική του πολιτική, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Και τρανή απόδειξη ότι ο Ερντογάν δεν αλλάζει είναι η αρχικά επίμονη άρνησή του στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο, μια κίνηση απάνθρωπη για τον λαό του.
Το βέβαιο είναι ότι μόλις περάσουν οι πρώτες ημέρες του τεράστιου σοκ και της έντασης από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ήδη η αντιπολίτευση καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο τη βασική ευθύνη για τα χάρτινα κτίρια-τάφους που κατασκεύασαν οι «δικοί» του άνθρωποι και, όσο περνά ο καιρός, οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι θα τον θεωρούν κι εκείνοι υπεύθυνο. Κι όπως αναφέρουν οι διπλωματικοί παρατηρητές, πιθανότατα ο Ερντογάν να βρει πρόσχημα τους σεισμούς για την αναβολή των εκλογών.
Αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν είναι κεφάλαια, δισεκατομμύρια δολάρια, για να ανασυγκροτήσει ολόκληρες περιοχές που έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Κι αυτά δεν τα έχει.
Και από το ποιος θα είναι εκείνος που θα του τα δώσει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εν γένει στάση του από εδώ και στο εξής.
Αν στραφεί σε ΗΠΑ, Ευρώπη και την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ, με συγκεκριμένους όρους και μνημόνια, τότε ίσως ανακοπεί το μένος του εναντίον της Ελλάδας και της Δύσης και αλλάξει γραμμή. Αν όμως τα χρήματα έρθουν από τον Πούτιν ή το Κατάρ ή από τις άλλες ισλαμικές χώρες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νέο κρεσέντο αντιδυτικισμού για να ενισχύσει τη δεξαμενή του εθνικιστικού του ακροατηρίου.
Αυταπάτες
Όπως και να έρθουν τα πράγματα, πάντως, δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Η ανθρωπιστική αυτή καταστροφή μπορεί να έφερε τους δύο λαούς κοντά, λόγω της ελληνικής αλληλεγγύης, αλλά το κλίμα αυτό δεν θα σηματοδοτήσει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτική του τρόπου που σκέπτεται το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας είναι η δήλωση του απόστρατου ναυάρχου Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται «πατέρας» του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα». Κατηγορεί, λοιπόν, τους ξένους διασώστες ότι θα κάνουν κατασκοπεία και θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή! Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι οι Έλληνες διασώστες στον σεισμό του 1999 είχαν πάει στην Τουρκία με αποστολή να διεξάγουν κατασκοπεία.
Σήμερα δεν είμαστε στα 1999! Η διπλωματία των σεισμών δύσκολα μπορεί ν’ αναβιώσει… Όχι με ευθύνη της χώρας μας, αλλά επειδή ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό του. Ακόμη και ανάμεσα σε χιλιάδες τάφους.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σεισμός ενδέχεται να κοστίσει έως 84 δισ. δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας
Τουρκία: Συνελήφθησαν 113 ύποπτοι για καταρρεύσεις κτιρίων