Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Με θετική ατζέντα ο Κ. Μητσοτάκης προς τις εκλογές

Στη θετική ατζέντα ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των εκλογών και με αυτόν τον τρόπο απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει επιλέξει την ακραία διχαστική πόλωση, όπως εκτιμά το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Αύξηση στον κατώτατο μισθό, στους ένστολους και προσλήψεις στην παιδεία,το σχέδιο του Πρωθυπουργού εν όψει των εκλογών.


Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για τις αυξήσεις των αποδοχών των ένστολων από την 1/1/2024, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σημείωσε:

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο και θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1ης Ιανουαρίου 2024».

Δέσμευση

Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας εντάσσονται πλέον σε ενιαίο ειδικό μισθολόγιο το οποίο ήταν δέσμευση της κυβέρνησης.

Εδώ θα ακολουθηθεί μία διαδικασία που ήδη έχει ακολουθηθεί σε άλλο κλάδο επαγγελματιών. Το ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνει στα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί όλων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών και ταυτόχρονα θα χορηγηθούν αυξήσεις σε δύο βασικά επιδόματα ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να αυξηθούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Σήμερα τα επιδόματα έχουν ως εξής: Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που κυμαίνεται από 45 έως 615 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό. Επίδομα θέσης ευθύνης που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό.

Με το νέο μισθολόγιο θα υπάρξει αύξηση και στα μερίσματα που θα λάβουν οι ένστολοι κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, καθώς ο βασικός μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μερισμάτων. Συνεπώς, όσο υψηλότερες θα είναι οι αποδοχές του νέου μισθολογίου τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα κατά τη συνταξιοδότηση.

Προσλήψεις

Ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε προσλήψεις στην Παιδεία για να περιοριστεί το φαινόμενο των αναπληρωτών και να μονιμοποιηθούν αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές που είναι επί χρόνια στο καθεστώς της ανασφάλειας. Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε πριν από λίγες ημέρες εγκύκλιο σε όλες της Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Περιφέρειες της χώρας για να καταγράψουν τα κενά που καλύπτονται με θέσεις αναπληρωτών. Έτσι θα υπάρξει μία πρώτη καταγραφή για να μπορέσει μετά να εξαγγελθεί το μέτρο.

Νέος φράκτης στον Έβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο θέμα της προστασίας των συνόρων, δηλαδή, στις πολιτικές που περιορίζουν την παράνομη είσοδο μεταναστών. Ο πρωθυπουργός επιμένει σε αυτό για να αναδείξει την εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στην έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός μίλησε για κατασκευή νέου φράκτη στον Έβρο με ευρωπαϊκά κονδύλια. Συγκεκριμένα είπε: «Ήμασταν πάρα πολύ σαφείς ότι οι πολιτικές επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά έχουν αποτύχει. Εάν εξετάσετε το σύνολο των ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί, επιστροφές γίνονται για ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό προκειμένου να συμβεί αυτό. Ταυτόχρονα, πάντα υποστηρίζαμε μία πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα δευτερογενών ροών, είναι πρόβλημα που αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη απουσία συντονισμού. Να επισημάνω για άλλη μία φορά την απόλυτη ανάγκη να εξουδετερωθούν, να εξαλειφθούν, να καταστραφούν τα δίκτυα διακινητών που αποκομίζουν κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο και σήμερα διακινούν παράνομα ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συχνά υπό απολύτως άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο».

Στην ερώτηση αν είναι υπέρ της χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Απολύτως. Ναι. Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη. Μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράχτη και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Έκτακτο εφάπαξ βοήθημα €200 έως €300 σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση

Κύρτσος: «Εγώ πληρώνω τα χρέη μου – Κακοπληρωτές ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που χρωστούν 400 εκατ.»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ