Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ουκρανία: Το Κίεβο ανατίναξε γέφυρα στο Μπαχμούτ-Προέλαση των Ρώσων

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να ανατίναξαν μια γέφυρα κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, σε μια ένδειξη ότι μπορεί να σχεδιάζουν να υποχωρήσουν από την περιοχή.

Κάτι τέτοιο θα έδινε στη Ρωσία μια σημαντική συμβολική ώθηση ενόψει της πρώτης επετείου του πολέμου. Όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος τοπικά μέσα στρατεύματα ανατίναξαν τη γέφυρα τη Δευτέρα. Η Ουκρανία αρνείται ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει το Μπαχμούτ, παρά τους έξι μήνες σφοδρών μαχών και τα φημολογούμενα μειωμένα αποθέματα εφεδρείας.

Φαίνεται από την άλλη ότι το Κρεμλίνο συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή δύναμη για την κατάληψη του Μπαχμούτ πριν από την επέτειο ενός έτους από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα επίθεση κατά μήκος της γραμμής επαφής σε μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος πριν φτάσουν οι νέες δυτικές προμήθειες την άνοιξη. «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κούρσα εφοδιασμού», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ουκρανία: Τι θα σήμαινε μια νίκη των Ρώσων στο Μπαχμούτ
Μια ρωσική νίκη στο Μπαχμούτ θα έδινε ώθηση στο Κρεμλίνο μετά από μήνες αποτυχιών και θα αποτελούσε εφαλτήριο για τη μάχη για τις δύο επόμενες μεγάλες πόλεις που ελέγχονται από την Ουκρανία, αναφέρει ο Guardian.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο τις τελευταίες μία ή δύο ημέρες στην επίθεσή τους στο Μπαχμούτ, αλλά δεν είναι σαφές αν θα πέσει. Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τώρα περιοχές βόρεια και νότια του Μπαχμούτ και προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ρίχνοντας αδιάκοπα τμήματα πεζικού στις ουκρανικές γραμμές του μετώπου.

«Οι Ρώσοι δίπλα στο Μπαχμούτ προσπαθούν να βασίζονται περισσότερο στο ανθρώπινο δυναμικό παρά στα τεθωρακισμένα οχήματα», δήλωσε ο Σερχέι Σερεβάτι, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μικρές τακτικές ομάδες για να πλησιάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα και να προσπαθήσουν να τα εμπλέξουν σε μάχες εκ του σύνεγγυς, χωρίς να ρισκάρουν τον βαρύ εξοπλισμό τους υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες και την ικανότητα της Ουκρανίας να τον στοχεύσει.

Η μάχη για τον έλεγχο του Μπαχμούτ ξεκίνησε τον Ιούνιο και έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, με τη Ρωσία να συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό πόρων για την κατάληψη της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζελένσκι στη Le Figaro: Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ θα θελήσουν να πάνε παραπέρα

Ζελένσκι: Συνεχίζεται η μάχη της Μπαχμούτ – Αντιστεκόμαστε

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ