Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

RVs, η πεμπτουσία του τροχήλατου ταξιδιού!

Στα αμερικανικά, τη γλώσσα της χώρας που τα πρωτοδημιούργησε, λέγονται RVs, Recreation Vehicles, με απλά λόγια οχήματα αναψυχής, ψυχαγωγίας, διασκέδασης.

Στο βολάν ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η ελληνική μετάφραση που συναντά κανείς; Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και στοχεύει περισσότερο στη μορφή και λιγότερο στη χρήση.

Ακριβώς μέσα σε ένα από αυτά ο Άκης, η Βούλα και η μικρή Αναστασία θα ξοδέψουν δεκάδες μήνες στον δεύτερο γύρο του κόσμου για τους γονείς, τον πρώτο για την τυχερή κοπελίτσα!

Το «στρατιωτικό» Iveco VM 90 Camper του World Off Road είναι ένα εκπληκτικό όχημα, με απίστευτο εξοπλισμό, που μπορεί άνετα να φιλοξενήσει τρία και παραπάνω άτομα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

H Αναστασία είναι μαθήτρια του Δημοτικού και μαθαίνει ελληνικά μέσω τηλεπικοινωνίας με τη δασκάλα της που βρίσκεται στην Ελλάδα!

Ενημερωτικά αυτή την περίοδο (Φεβρουάριος 2023) βρίσκονται στην Κεντρική Αμερική, κατευθυνόμενοι νότια.

Εκπληκτικό όπως είπαμε το αυτοκίνητο των ταξιδευτών. Έχει όμως τα χρόνια του και αυτό φαίνεται στην κύλιση και στη γενικότερη άνεση στο ταξίδι.

Σήμερα τα εκτός δρόμου Recreation Vehicles βασίζονται σε σασί καθημερινών φορτηγών ή/και λεωφορείων, είναι πιο άνετα, έχουν μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη τελική, καλύτερη ενεργητική και παθητική ασφάλεια και λίγο καλύτερο εξοπλισμό, μια και το VM 90 εξοπλίστηκε μόλις πρόσφατα και δεν υστερεί στον τομέα.

Ποια είναι τα ζητούμενα από ένα RV;

  • Να μπορεί το camper, το όποιο camper, να κινηθεί σε οποιοδήποτε έδαφος, αρκεί να υπάρχει έστω και υπόνοια δρόμου. Γι’ αυτό χρειάζεται κίνηση σε όλους τους τροχούς.
  • Να μπορεί να κοιμίζει με όλες τις ανέσεις 2 με 8 άτομα.

Τα μεγάλα, πάνω από 3-4 άτομα, είναι βέβαια πιο δύσκολα στη χρήση.

  • Να έχει συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και πλοήγησης. Έτσι μπορεί να βρεθεί ο «δρόμος» σε κάθε μέρος του κόσμου, να ζητηθεί on-line βοήθεια και να εξασφαλιστεί η αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρονικού υλικού στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
  • Να έχει τους απαραίτητους χώρους αποθήκευσης για τον εξοπλισμό του ταξιδιού αλλά και τις προμήθειες.
  • Να προσφέρει στους επιβάτες ταξιδευτές όλες τις ανέσεις που χρειάζονται για ένα πολυήμερο, ακόμη και πολλών μηνών, ταξίδι:

o       Αποθήκευση, θέρμανση και κυκλοφορία πόσιμου νερού.

o       Αποθήκευση και κυκλοφορία μη πόσιμου νερού.

o       Αποθήκευση και κυκλοφορία υγραερίου για θέρμανση και μαγείρεμα.

o       Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 12 και 240 Volt.

o       Σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με γεννήτρια ή/και ηλιακά panels.

o       Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος, για χρήση τη νύχτα ή όταν δεν αρκούν τα καύσιμα για τη γεννήτρια.

o       Θέρμανση με συστήματα που χρησιμοποιούν το καύσιμο του οχήματος π.χ. Webasto.

o       Κλιματισμός τόσο του «πιλοτηρίου», όσο και της «καμπίνας επιβατών».

o       Ανατομικά καθίσματα, με ζώνες ασφαλείας 3 σημείων, τουλάχιστον για όλα τα άτομα που μπορεί να κοιμίσει η καμπίνα.

o       Χημική τουαλέτα με δυνατότητα παροχέτευσης των αποβλήτων.

o       Εξοπλισμό που θα διευκολύνει την κατασκήνωση και τη σύνδεση του οχήματος με τα συστήματα ενός κάμπινγκ.

 

Σήμερα τα RVs βασίζονται, όπως είπαμε, σε πιο άνετες πλατφόρμες.

Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν πριν 30-40 χρόνια, σήμερα δεν είναι ολικές κατασκευές αμαξωμάτων πάνω στα σασί, αλλά κοντέινερ τα οποία προστίθενται πάνω στα σασί καινούργιων φορτηγών, στο πίσω μέρος, εκεί που συνήθως βλέπουμε τις διάφορες καρότσες, τα ψυγεία και ό,τι άλλο.

Ως βάσεις χρησιμοποιούνται μέσα ευρωπαϊκά φορτηγά, κάπου στους 3,5 τόνους ή μεγάλα Pick Up Trucks των Αμερικανών, που έχουν πάνω – κάτω το ίδιο μέγεθος.

Τα κοντέινερ διαθέτουν, πλέον, όλες τις ανέσεις που χρειάζονται οι επιβάτες και απλώς συνδέονται με το αυτοκίνητο/βάση για λόγους ακαμψίας και συνδεσιμότητας στους τομείς παροχής καυσίμου κ.λπ.

Μπορεί κάποιος να ζητήσει από τους κατασκευαστές των κοντέινερ αυτών να τα τοποθετήσουν πάνω στο «σασί» του ή να το κάνει μόνος του, γλιτώνοντας χρήματα, αλλά «πληρώνοντας» σε χρόνο και κόπο. Ίσως και σε αξιοπιστία…

Τί προσφέρει ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο;

Τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τη διανυκτέρευση και την παραμονή σε μοναδικούς προορισμούς, όπως παραλίες και βουνοκορφές.

Να δει σκηνές που καμία βεράντα, κανένα καφενείο, κανένα σκάφος δεν μπορεί να προσφέρει.

Να κάνει διακοπές όπου και όπως θέλει, με το μικρότερο δυνατό κόστος, αν υπολογίσει κανείς το κόστος διαμονής στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ιδίως το καλοκαίρι.

Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η ελεύθερη κατασκήνωση, εκτός δηλαδή των οργανωμένων κάμπινγκ, απαγορεύεται.

Αν βέβαια κάποιος παραμείνει διακριτικός, δεν προκαλέσει με το μέγεθος της όλης εγκατάστασης, την όποια κατάληψη του δρόμου και το θόρυβο, δύσκολα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση από τους ντόπιους και την αστυνομία.

Καλό είναι, εκμεταλλευόμενοι το off road της κατασκευής, να αποφεύγουμε σημεία όπου έχουν καταλύσει τουρίστες με τα απλά ασφάλτινα RVs τους.

Η συναρμολόγηση ενός αυτοκινούμενου στην Ελλάδα, από ένα μικρό φορτηγό και ένα σύγχρονο κοντέινερ, έχει να αντιμετωπίσει τη δυσκολία της έκδοσης έγκρισης τύπου που είναι σχεδόν αδύνατη.

Έτσι η εισαγωγή ενός έτοιμου RV είναι μονόδρομος. Εδώ βέβαια οι φόροι είναι αποτρεπτικοί, φτάνοντας ακόμη και στο διπλάσιο της τιμής, εξαιτίας του πλούσιου εξοπλισμού και της ιδιαιτερότητας ότι ένα Recreation Vehicle θεωρείται για το υπουργείο Μεταφορών επιβατικό αυτοκίνητο.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές λύσεις. Θέλει απλώς χρόνο να βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Αυτό που θα σας προσφέρει ένα Εκτός Δρόμου Αυτοκινούμενο Τροχόσπιτο θα σας αποζημιώσει.

RVs RVs RVs RVs RVs

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δοκιμή KIA Sportage από το Α έως το Ω!

Δοκιμή BMW 220i Active Tourer 1.5 MHEV 170ps: Εκτός πόλης δίνει «τα ρέστα του»…

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ