Διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να εκτίθενται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.
Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε μία «win-win», δηλαδή αμοιβαίως συμφέρουσα συμφωνία.
Ο Οσμπορν μίλησε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC «Today» και υποστήριξε ότι, αν και είναι «δυσεπίλυτο το πρόβλημα», η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση όντως διεξάγεται και ότι μέλημά του είναι να μην αναγκαστεί καμία πλευρά να κάνει παραχωρήσεις που θεωρεί «αδιανόητες»
Τα σχόλια του Οσμπορν έρχονται αφού προηγουμένως ελληνικές πηγές δήλωσαν, έγραψε το βρετανικό Μέσο Telegraph, ότι μια «υβριδική» συμφωνία είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της βρετανικής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την παράδοση αντικείμενων.
Επίσης, η εν λόγω συμφωνία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πλήρη απόρριψη εκ μέρους της Ελλάδος της μεθόδου του δανεισμού.
Ο Οσμπορν εξήγησε, δε, στο κοινό του BBC ότι η απορριπτέα από την Ελλάδα λύση του δανεισμού προϋποθέτει την εκ μέρους της Ελλάδος αποδοχή της νόμιμης ιδιοκτησίας των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Όμως «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αρχαιότητες εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν στις αρχές του 18ου αιώνα και δεν θεωρεί νόμιμη την κατοχή τους από το μουσείο».
Επομένως, σχολιάζει το Telegraph, αυτή η «υβριδική» συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά μπορεί να περιλαμβάνει την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, ενώ σημείωσε και ότι «αντικείμενα που αποστέλλονται από την Ελλάδα στο Λονδίνο ως μέρος αυτής της πιθανής συμφωνίας μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα είδος ‘‘νομικής εγγύησης’’». Δηλαδή «το Βρετανικό Μουσείο να κρατάει αρχαιοελληνικούς θησαυρούς ως ασφάλεια έναντι παράδοσης τμημάτων των Γλυπτών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο