Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Φαρμακευτική δαπάνη: Έως 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, «ενίσχυση» για το 2023

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ”Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», περιλαμβάνει ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να «ενισχύσει» έμμεσα τον προϋπολογισμό του φαρμάκου, αξιοποιώντας εκ των προτέρων χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για κονδύλια τα οποία ενεργοποιούνται εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι σχετικά με το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνονται στη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, για την εκταμίευση των πόρων του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Συγκεκριμένα, για το 2023 ορίζεται ότι: «Στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2023 παρουσιάσει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, αύξηση σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της αντίστοιχης δαπάνης του έτους 2020, τα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου των παρ. 1 και 2 για το έτος 2023 προσαυξάνονται κατά το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2023, παρουσιάζει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, μείωση μικρότερη από 150 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της αντίστοιχης δαπάνης του έτους 2020, τα αντίστοιχα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου των παρ. 1 και 2 προσαυξάνονται κατά τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στον στόχο της μείωσης των 150 εκατομμυρίων ευρώ και στην πραγματική μείωση του ύψους της αυτόματης επιστροφής (clawback)».

Με την τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι την έκδοση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροψής (clawback) εκδίδονται επί τη βάσει ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών, στα οποία συνυπολογίζονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 3 ανώτατες προσαυξήσεις, οι οποίες κατανέμονται ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Τυχόν διαφορές που προκύπτουν μετά από την έκδοση των απολογιστικών στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου βεβαιώνονται με νέα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροψής (clawback) του ίδιου έτους». Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία για τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το 2024 και τα 400 εκατ. ευρώ για το 2025.

Το υπουργείο Υγείας δίνει, έτσι, μια «ανάσα» στις εταιρείες καθώς οι εκτιμήσεις για το ύψος του clawback είναι και φέτος δυσοίωνες. Η τελική εκκαθάριση θα δείξει εάν οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος των 150 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το 2023, αφού έχουν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό του clawback τα φάρμακα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και έχει θεσπιστεί κλειστός προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2023, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 2,125 δισ. ευρώ και κατανέμεται σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα φάρμακα της κοινότητας και έναν και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Συγκεκριμένα, στα φάρμακα της κοινότητας αντιστοιχεί 1,260 δισ. ευρώ και στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 865 εκατ. ευρώ.
 

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ereportaz.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ