Η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) αλλά και η ελληνική κοινότητα κάνουν καμπάνια για τη συγκέντρωση 35.000 λιρών, ως συμβολική κίνηση για την ενίσχυση της προσπάθειας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η BCRPM σε σχετική ανακοίνωσή της, ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τους θησαυρούς αυτούς από την Ελλάδα για να διακοσμήσει την οικία του, όταν χρεοκόπησε όμως πούλησε τα Γλυπτά στο βρετανικό Κοινοβούλιο για αυτό το ποσό.
«Πριν από διακόσια και πλέον χρόνια ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα μια σειρά από εξαιρετικά σκαλισμένες μορφές και ζωφόρους, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο ήδη κατεστραμμένο μνημείο. Έστειλε αυτό το τμήμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να διακοσμήσει το πατρικό του σπίτι στη Σκωτία. Ωστόσο, σύντομα χρεοκόπησε και αναγκάστηκε να πουλήσει τα Μάρμαρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο τότε πλήρωσε 35.000 λίρες για να τα σώσει και να τα θέσει υπό τη φροντίδα του Βρετανικού Μουσείου» σημειώνεται ειδικότερα.
Αφού γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας, από σύστασης του κράτους, να επανέλθουν τα Γλυπτά στη χώρα, τονίζεται πως πλέον υπάρχει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για να υλοποιηθεί το όραμα.
«Ακριβώς όπως οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί, τα τελευταία 23 χρόνια, να γεμίσουν το Βρετανικό Μουσείο με ακόμη περισσότερες θαυμάσιες ελληνικές αρχαιότητες σε περίπτωση που τα Γλυπτά τελικά επανενωθούν, έτσι και αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να δείξει στην κα Frazer (σ.σ. η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού) ότι εκτιμούμε τον ρόλο που διαδραματίζει το βρετανικό κοινοβούλιο στη διατήρηση αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης» συμπληρώνεται στο ίδιο κείμενο.
Η συμβολική αυτή καμπάνια θέσει να ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση «να πράξει το σωστό. Συμβολικά, η εξόφληση ενός παλιού χρέους προς το βρετανικό κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση αυτής της υποστήριξης».
Όταν συλλεχθεί το ποσό, θα υπάρξει σχετική επικοινωνία για τη δωρεά του στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή, τότε θα αποταθούν στο Βρετανικό Μουσείο. Εάν λήξει η σχετική διορία και δεν έχουν διατεθεί τα χρήματα, οι δωρητές θα έχουν την επιλογή να τα λάβουν πίσω ή αυτά μπορεί να διατεθούν για τη συνέχιση της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NYT: Μετά από 220 χρόνια, η μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαρτάται από μυστικές συνομιλίες
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα